Gazprom wil aandeel in Britse gasleiding verkopen

Vorige week schreven we op Marketupdate dat Duitsland en Rusland vergevorderde plannen hebben voor de bouw van een tweede gasleiding door de Oostzee. Daarmee wordt de capaciteit van de bestaande Nord Stream gasleiding verdubbeld van 55 naar 110 miljard kubieke meter per jaar en kan Rusland direct via Duitsland aardgas leveren aan verschillende landen in West-Europa. De bouw van deze pijpleiding ligt gevoelig, omdat Europa officieel nog steeds voornemens is minder afhankelijk te worden van het aardgas uit Rusland.

In het ‘Third Energy Package’ zijn Europese landen samen tot het besluit gekomen dat Rusland niet meer gasleidingen mag bouwen op Europees grondgebied. Maar achter de schermen gebeurt er heel wat anders, zoals in dit document beschreven wordt. Betrokken partijen uit Duitsland gooiden het op een akkoordje met Rusland en bedachten dat het een goed idee was als Gazprom een minderheidsbelang zou nemen in deze projecten. De bouw van nieuwe gasleidingen zou dan niet uitgelegd worden als een Russisch, maar als een gezamenlijk project van verschillende partijen.

nordstream-capacity

Nieuwe Nord Stream 2 gasleiding maakt Rusland minder afhankelijk van de route via Oekraïne

Gazprom verkoopt belang in gasleiding

Dat we op het goede spoor zaten wordt inmiddels bevestigd door Bloomberg, dat meldt dat Gazprom bereid is haar aandeel van 10% in een gasleiding tussen België en Groot-Brittannië te verkopen. In 1994 nam de Russische aardgasgigant een aandeel van 10% in de 235 kilometer lange pijpleiding die in beide richtingen gas kan transporteren tussen het Belgische Zeebrugge en het Britse Bacton. Gazprom nam een aandeel in deze gasleiding om de nieuwe afzetmarkt aan te boren. Sindsdien verkoopt Rusland aardgas aan Groot-Brittannië via Gazprom Marketing & Trading Ltd.

In oktober 2014 zei de directeur van Gazprom, Alexey Miller, terughoudend te zijn ten aanzien van de Europese markt, vanwege de onzekere situatie in Oekraïne. Maar nu Duitsland de deur voor samenwerking met Rusland openhoudt en het aardgas in de toekomst voor een groter deel via de Nord Stream aangevoerd kan worden ziet de directeur van Gazprom weer kansen in Europa.

nordstream2

Aanleg tweede Nord Stream geeft Rusland meer zekerheid over Europese afzetmarkt

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *