Goudprijs stijgt na raketaanval op Syrië

De goudprijs bereikte vrijdag het hoogste niveau in meer dan vijf maanden, nadat het Amerikaanse leger besloot raketten af te vuren op een militair vliegveld in Syrië. De Amerikaanse raketaanval was een vergeldingsactie op een chemische aanval die eerder deze week plaatsvind in Syrië. Volgens Trump zit Assad achter deze aanval, al zijn daar nog steeds geen harde bewijzen voor geleverd.

Op de financiële markten werd nerveus gereageerd op het militaire ingrijpen van de Verenigde Staten, omdat men vreest voor een escalatie van de situatie in deze regio. De Syrische regering wordt gesteund door Rusland en Iran, waardoor het gevaar bestaat dat deze landen tegenover elkaar komen te staan.

Wereldwijd openden de beurzen openden vrijdag iets lager, terwijl de goudprijs bijna een procent omhoog schoot naar €1.190 per troy ounce en ongeveer €38.200 per kilogram. De goudprijs in dollars ging ook met een procent omhoog, om vervolgens te stabiliseren op een niveau van ongeveer $1.265 per troy ounce.

goudprijs-stijging-grafiek-7apr17

Goudprijs stijgt naar hoogste niveau in vijf maanden (Bron: Goudstandaard)

Stijging goudprijs

De laatste keer dat de goudprijs in dollars dit niveau bereikte was op 10 november. In euro’s werd zelfs de hoogste koers sinds eind september genoteerd. Ook brak de goudprijs vrijdag door het 200-daags gemiddelde, wat betekent dat er momenteel een sterk opwaarts momentum is.

Als de goudprijs deze week op dit niveau afsluit is het de vierde week op rij waarin de prijs van het edelmetaal stijgt. Sinds het begin van dit jaar is goud al bijna 9% in prijs gestegen.

“Er zit duidelijk een element van risico-aversie in de markt, waardoor mensen goud kopen. Het edelmetaal zat al enige tijd dicht bij het 200-daags gemiddelde en had een trigger nodig om daar doorheen te breken. Dit kan het begin zijn van een nieuwe positieve fase voor goud”, zo verklaarde analiste Georgette Boele van de ABN Amro tegenover Bloomberg.

Het edelmetaal is traditioneel een veilige haven in onzekere tijden. Dat betekent dat de goudprijs niet alleen reageert op het monetaire beleid en inflatieverwachtingen, maar ook op politiek en geopolitiek risico. Naast goud ging ook de prijs van zilver omhoog. De zilverprijs steeg met 0,6% naar $18,33 per troy ounce en ongeveer €554 per kilo. Voor zilver is dat het hoogste niveau sinds begin maart.

Syrië

De raketaanval kwam voor velen als een verrassing, omdat de Amerikaanse regering tot voor kort nog het standpunt communiceerde dat het aan de bevolking van Syrië is om te bepalen wie het land moet leiden. Maar sinds de chemische aanval eerder deze week heeft Trump zijn standpunt volledig herzien en zag hij zich genoodzaakt om toch in te grijpen.

Verschillende Westerse bondgenoten hebben begrip getoond voor de actie van Trump, terwijl Rusland de raketaanval scherp veroordeelde. Volgens Poetin was de aanval in strijd met het internationale recht en een schending van de soevereiniteit van Syrië.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tijdelijk 1000 euro gratis trading fees bij onze favo exchange...

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders