Griekenland en Rusland bespreken aanleg gasleiding

De Russische president Poetin en zijn Griekse collega Tsipras gaan deze maand in Sint Petersburg om de tafel zitten om concrete plannen te maken voor de aanleg van een gasleiding in Griekenland, zo verklaarde de Griekse minister van Defensie afgelopen zaterdag tegenover Sputnik. “Het is nog te vroeg om te zeggen waar de twee hun handtekening onder zullen zetten, maar het is zeker dat deze ontmoeting de reeds aanwezige samenwerking zal versterken.”

De ontmoeting tussen Poetin en Tsipras zal van 18 tot en met 20 juni plaatsvinden en heeft als hoofdthema de aanleg van een gasleiding die Russisch aardgas naar Griekenland brengt. Voor Rusland is deze pijpleiding het laatste segment van de Turkish Stream, een gasleiding die onder de Zwarte Zee komt te liggen en die aardgas kan leveren aan Turkije. Maar daar eindigt de gasleiding niet, want Rusland heeft plannen om deze door te trekken tot in Griekenland. Eventueel kan de pijpleiding helemaal door Griekenland heen gelegd worden tot aan de Middellandse Zee. Vanaf dat punt kan het Russische gas verder gedistribueerd worden naar Zuid-Europese landen die grenzen aan de Middellandse Zee.

Turkish Stream gasleiding loopt door naar Griekenland

Ligging

Griekenland vormt door haar geografische ligging tussen de een belangrijke schakel in de Turkish Stream gasleiding. Dat weet ook Rusland en daarom probeert Poetin een helpende hand toe te reiken aan de Griekse regering. De bouw van een gasleiding levert banen en inkomsten op voor de Grieken, een mooie bijkomstigheid voor een land dat gebukt gaat onder een zware economische crisis met een hoge werkloosheid. Poetin benadrukte tijdens een eerdere bijeenkomst in april dat Griekenland met deelname aan de Turkish Stream een belangrijke spil kan worden in het Europese distributienetwerk van aardgas.

De Turkish Stream heeft een capaciteit van 63 miljard kubieke meter gas per jaar en voorziet daarmee voor een belangrijk gedeelte in de energiebehoefte van Turkije en Europa.

tsipras-poetin

Tsipras en Poetin (Foto van AP door Alexander Zemlianichenko)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo