Iran wil groter belang in oliemarkt

iran-oil-teaserIran wil graag een aandeel krijgen in verschillende oliebedrijven in Europa, Zuid-Amerika en Azië, dat zei de plaatsvervangend olieminister van Iran tegenover de pers. Nu de sancties zijn opgeheven is het beleid van de regering om haar marktaandeel uit te breiden in olieproducerende bedrijven in het buitenland. Volgens Abbas Kazemi, hoofd van de Iranian Oil Refining Distribution Company, is Teheran in gesprek met het Indiase Essar Oil om een aandelen in dat bedrijf te nemen. Dat bericht wordt overigens ontkend door Essar Oil, dat de tweede grootste olieproducent van India is. In juli nam het Russische Gazprom al een belang van 49% in deze Indiase olieproducent.

Iran richt zich op Azië

Sinds Iran een akkoord gesloten heeft met het Westen richt het land zich volledig op de Aziatische regio. Het land wil meer olie exporteren naar Azië en zoekt ook meer samenwerking met Rusland. Op 23 november brengt de Russische president Poetin een bezoek aan Teheran, waar verschillende gas-producerende landen topoverleg houden. De verwachting is dat de Russische president daar ook een op een met zijn Iraanse collega Rouhani zal spreken.

Ook in andere opzichten willen de twee landen samenwerken. Rusland zou bereid zijn $7 miljard te lenen aan Iran, onder meer voor de ontwikkeling van de infrastructuur. Ook levert Rusland S-300 raketten voor de ontwikkeling van een eigen raketschild. Niet alleen in militair en geopolitiek opzicht zoeken de twee landen toenadering. Eind oktober werd bekend dat Iran ook zal deelnemen aan de BRICS bankdie vorig jaar werd opgericht.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders