Iran wil meer samenwerking met Rusland

Nu de internationale sancties tegen Iran zijn opgeheven kan ze weer aardgas exporteren naar afzetmarkten in Europa en Azië. Dat concludeerde de Iraanse president Hassan Rouhani na afloop van de derde conferentie van gas exporterende landen in Teheran. Iran heeft naar schatting een gasvoorraad van 34 biljoen kubieke meter gas en is daarmee in potentie één van de grootste gasproducenten ter wereld. Van alle gasreserves die wereldwijd in kaart zijn gebracht is ongeveer 18% te vinden op Iraans grondgebied.

In juli bereikte Iran een akkoord met de Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk over het afbouwen van het nucleaire programma en over het toelaten van buitenlandse inspecteurs. In ruil daarvoor werden de sancties tegen het Iran opgeheven, waardoor het land de productie en export van gas en olie kan opschalen. Daarbij richt het land zich vooral op de Europese en Aziatische afzetmarkt.

Iran wil banden met Rusland aanhalen

Volgens Midden-Oosten expert Rasool Nafisi zal Iran ook van de gelegenheid gebruik maken om de banden met Rusland aan te halen. Niet alleen op militair gebied, maar ook op het gebied van veiligheid en sociaal-economische ontwikkeling kan dit volgens Nafisi een vruchtbare samenwerking opleveren. Rusland kan helpen bij de ontwikkeling van de nucleaire installaties van Arak en bij de bouw van een raketschild. Ook kan Iran met Rusland samenwerken om aardgas te leveren aan de Europese markt.

“Het Iraanse parlement heeft de regering gevraagd om alleen nog maar aardgas naar Rusland te exporteren en om nieuwe gasleidingen aan te leggen. Ik zie dit als een kans voor Iran en Rusland om dichter bij elkaar te komen. De tijd is daar meer dan ooit rijp voor”, zo verklaarde de Midden-Oosten expert tegenover de Russische site Sputnik News.

poetin-rouhani

Rusland en Iran zien weer kansen om samen te werken (Foto via Sputnik News)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo