ISIS haalt meeste wapens uit Irak

ISIS haalt een groot deel van haar wapenarsenaal uit Irak, zo blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International dat vandaag gepresenteerd werd. Zware wapens als raketwerpers, luchtafweergeschut, granaten, mortieren, maar ook grote hoeveelheden machinegeweren en pistolen kwamen in juni 2014 in handen van strijders van ISIS toen zij de Irakese stad Mosul wisten te veroveren. Tot de oorlogsbuit behoren grote hoeveelheden Kalasjnikovs uit Rusland en China, maar ook Amerikaanse machinegeweren zoals M16’s en Bushmasters.

Amnesty International spreekt van een lakse controle op het wapenarsenaal van het Irakese leger, dat eind jaren ’70 en begin jaren ’80 enorm werd uitgebreid toen Irak in oorlog was met Iran. In deze periode kocht Irak wapens uit in totaal 32 verschillende landen, waaronder Rusland, China, de Verenigde Staten en een aantal Europese landen. Ook kreeg Irak donaties van het Pentagon en de NAVO om zichzelf te kunnen ‘beschermen’. Dat werd minder na de invasie van Koeweit in 1990, toen de Verenigde Naties een embargo instelden op de levering van wapens aan Irak.

Levering wapens

Na de Amerikaanse bezetting in 2003 werden er nog meer wapens naar Irak gestuurd, toen de Amerikaanse bezetters een nieuwe Irakese politiemacht trainden. Helaas ‘verdwenen’ veel wapens door gebrekkige controle en door de wijdverbreide corruptie in het Irakese leger. Volgens Amnesty zijn op deze manier honderdduizenden – voornamelijk Amerikaanse – wapens uit het zicht verdwenen.

Het bleef niet alleen bij munitie en machinegeweren, want tussen 2011 en 2013 spendeerde het Amerikaanse leger miljarden dollars aan Abrams tanks, F16 gevechtsvliegtuigen, Stinger raketten en luchtafweerinstallaties om het nieuwe Irakese leger te bewapenen. Daarnaast hebben de Amerikanen nog eens $500 miljoen aan lichte wapens en munitie geleverd aan de Irakese overheid.

ISIS lastig te bestrijden

Met de inname van de Iraakse stad Mosul kreeg ISIS niet alleen een grote hoeveelheid wapens en munitie in handen, maar ook diverse militaire voertuigen. Dat maakt de terreurbeweging lastig te bestrijden, want ze vergaren ook aanzienlijke inkomsten uit de verkoop van olie. Daar deden we onlangs al uitgebreid verslag over op Marketupdate.

isis

Groot deel wapenarsenaal ISIS komt uit Irak

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo