ISIS maakt jacht op olievelden Libië

Het gebied dat in handen is van ISIS beperkt zich niet tot delen van Syrië en Irak, want ook in het noorden van Afrika is de terreurgroep aan een opmars bezig. “Als deze beweging niet wordt tegengehouden is het slechts een kwestie van tijd voordat de olievelden in handen komen van Islamitische Staat”, zo waarschuwde de Franse minister van Defensie. Volgens hem rukken de naar schatting 2.000 tot 3.500 strijders op van de kustgebieden van Libië naar het binnenland, waar de meeste olie-installaties staan. Vanuit de Libische havenstad Sirte controleert ISIS momenteel gebied van ongeveer 250 kilometer langs de kustlijn.

isis-in-libya“We zien buitenlandse jihadisten arriveren in Sirte. Hun aantal kan verder toenemen als we er met onze operaties in Syrië en Irak in slagen het territorium van ISIS te verkleinen”, zo verklaarde de Franse defensieminister Jean-Yves Le Drian. “We leven met een terreurdreiging en we hebben een gemeenschappelijke tegenstander. We moeten ISIS in Irak en Syrië nu verslaan en binnenkort mogelijk ook in Libië”, zo verklaarde hij tegenover Europe 1 radio.

Opmars van ISIS in Libië

Sinds de ‘Arabische lente’ en de moord op dictator Gadaffi is Libië in een complete chaos terechtgekomen. In het machtsvacuüm dat sindsdien ontstaan is leveren verschillende belangengroepen strijd om de macht in het olierijke land. Daarom is er ook geen sterke militaire macht die effectief kan optreden tegen de opmars van ISIS strijders.

De kaart rechtsboven laat zien dat de macht in het land verdeeld is tussen het regeringsleider, ISIS en een rebellenleger. Het gebied dat Islamitische Staat onder controle heeft ligt dicht bij belangrijke olievelden en pijpleidingen, zoals de volgende kaart van Secure Energy laat zien.

ISIS-in-Libya-map

 

Olievelden in Libië kunnen in handen vallen van ISIS (Bron: Secureenergy.org)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *