Islamitische landen overwegen goud tegen economische sancties

Iran, Maleisië, Turkije en Qatar overwegen onderling handel in goud af te rekenen tegen mogelijke economische sancties. Dat zei de Maleisische premier Mahathir Mohamad vandaag tijdens een bijeenkomst van verschillende islamitische landen in Maleisië. Hij wil een door goud gedekte munt als alternatief voor de Amerikaanse dollar in het internationale betalingsverkeer.

Aan het einde van de Kuala Lumpur bijeenkomst sprak Mahathir zijn bewondering uit voor Iran en Qatar, twee landen die ervaring hebben met economische sancties. Ook zei hij dat het belangrijk is voor de islamitische wereld om zelfstandiger te worden, zodat ze zich beter kan weren tegen toekomstige bedreigingen.

“Nu de wereld ziet dat landen eenzijdig beslissingen nemen, zoals het opleggen van sancties, moeten Maleisië en andere landen er altijd van bewust zijn dat er ook sancties tegen ons opgelegd kunnen worden. Ik heb voorgesteld dat we opnieuw naar het idee kijken om onderling te handelen met de gouden dinar of door middel van ruilhandel. We kijken hier serieus naar en hopen een systeem te vinden om dit in werking te stellen.”

Goud tegen economische sancties

Verschillende Arabische landen verbraken twee jaar geleden hun diplomatieke en economische banden met Qatar. Ook kreeg Iran de laatste jaren Amerikaanse sancties opgelegd. Niet alleen na het opbreken van de internationale deal met Iran in 2018, maar ook al voor deze deal in 2015 tot stand kwam.

Iran heeft al eens goud gebruikt om Amerikaanse sancties te ontwijken. In 2012 begon het land op grote schaal goud met Turkije te verhandelen als betaling voor buitenlandse goederen. Het land werd door sancties afgesneden van het internationale betaalsysteem en gebruikte daarom goud als alternatief betaalmiddel.

‘Goud gedekte munt voor internationale handel’

Het is niet voor het eerst dat de Maleisische premier begint over goud. Afgelopen zomer kwam hij al met het voorstel van een gemeenschappelijke door goud gedekte munt. Verschillende landen in zuidoost-Azië kunnen een dergelijke munt gebruiken voor internationale transacties. Daarmee worden landen minder afhankelijk van dollars en transacties via het dollarsysteem. Tijdens de Nikkei Future of Asia conferentie in Tokyo zei Mahathir daar het volgende over:

“Als we in het Verre Oosten dichter bij elkaar willen komen, dan moeten we beginnen met een gezamenlijke handelsmunt. Niet voor lokaal gebruik, maar voor het afrekenen van internationale handel. We moeten nu vertrouwen op de Amerikaanse dollar, maar de dollar is niet stabiel. Dus de munt die we voorstellen zou gebaseerd moeten zijn op goud, omdat goud veel stabieler is.

Als we die munt gebruiken om de export en import van landen te evalueren, dan kunnen we verrekenen met die munt. En die munt moet relateren aan de lokale valuta via een wisselkoers. En dat is iets dat gerelateerd kan worden aan de prestaties van het betreffende land. Zo weten we hoeveel we verschuldigd zijn en wat we moeten betalen.”

MH17

Het is niet voor het eerst dat de Maleisische premier opvallende uitspraken doet. Eerder dit jaar kwam hij ook al uitgebreid in het nieuws, nadat hij de bewijslast van het JIT ten aanzien van de vliegramp met MH17 in twijfel had getrokken. Op basis van alle beschikbare informatie betwijfelt hij of Rusland daarvoor aansprakelijk kan worden gesteld.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *