Medvedev: “Derde Wereldoorlog kan in Syrië beginnen”

Als bepaalde Arabische landen grondtroepen naar Syrië sturen, dan lopen we het risico van een nieuwe wereldoorlog. Dat zei de Russische premier Dmitry Medvedev in een exclusief interview met het Duitse Handelsblatt. “Alle partijen die betrokken zijn in het conflict zullen worden meegesleurd in een oorlog”, zo voegde hij eraan toe. Medvedev roept alle betrokken partijen in het conflict op aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, om de wereld voor een nieuwe wereldwijde ramp te behoeden.

“Alle grondoperaties leiden, per definitie, tot permanente oorlogen. De Amerikanen moeten besluiten – zowel de Amerikaanse president als onze Arabische bondgenoten – of ze wel of geen permanente oorlog willen. We moeten ervoor zorgen dat we iedereen aan de onderhandelingstafel krijgen, in plaats van dat we een nieuwe wereldoorlog beginnen”, aldus de premier van Rusland.

Wapenstilstand

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten overwegen troepen naar de regio te sturen en hebben de Verenigde Staten gevraagd de leiding te nemen in een dergelijk offensief. Maar als het aan Medvedev ligt zouden Rusland en Amerika juist de druk moeten opvoeren op de partijen die op dit moment met elkaar in gevecht zijn om tot een wapenstilstand te komen.

Medvedev verdedigde in het interview met het Handelsblatt het optreden van Rusland in dit conflict. Volgens hem hebben de luchtbombardementen door Russische gevechtsvliegtuigen voorkomen dat terroristen zich zouden verspreiden naar Europa om daar in zijn woorden “hetzelfde te doen wat ze in het verleden deden in het noorden van de Kaukasus, in Moskou en in andere Russische steden en wat ze onlangs deden in Parijs en elders in de wereld, inclusief de Verenigde Staten”.

Medvedev: “Conflict Syrie kan escaleren tot een nieuwe wereldoorlog” (Foto van Sputnik News)

Vluchtelingencrisis

De premier van Rusland uitte ook forse kritiek op de manier waarop Europa omgaat met de vluchtelingencrisis. Hij noemde de Europese aanpak “een complete mislukking en een totaal fiasco”, waarmee Europa nog meer terreuraanslagen riskeert. Volgens Medvedev was het een domme beslissing om simpelweg alle grenzen open te houden voor asielzoekers:

“Een aantal van deze mensen – en dan bedoel ik niet een paar gevaarlijke individuen of schurken, maar honderden en mogelijk zelfs duizenden – komen Europa binnen als een potentiële tijdbom. Ze zullen hun missie als robots vervullen als ze daartoe opgeroepen worden. En het is bijna onmogelijk om deze potentiële groepen van terroristen te onderscheiden in de grote stroom vluchtelingen.”

Sancties

Medvedev riep in het interview zowel Europa als de Verenigde Staten op een einde te maken aan de sancties tegen Rusland en dat de Europese Unie daarin het voortouw moet nemen…

“We wachten op onze collega’s in de EU om de eerste stap te zetten. Europa moet de moed opbrengen om toe te geven dat de economische sancties opgeheven moeten worden, omdat die niets goeds hebben opgeleverd voor zowel Europa als Rusland.”

Europa en de VS hebben de dialoog met Rusland stopgezet na de annexatie van de Krim. Volgens Medvedev riskeert het Westen daarmee de terugkeer naar de tijd van de Koude Oorlog met het IJzeren Gordijn. “We kunnen het gordijn dichtdoen en weigeren met elkaar te praten, maar ik geloof dat dat een enorme politieke vergissing zou zijn.”

Medvedev deed in het interview nogmaals de oproep aan de Westerse wereld om meer samen te werken, ook om de veiligheid in de wereld te bevorderen en terrorisme gezamenlijk te kunnen bestrijden.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *