NAVO brengt 300.000 troepen in paraatheid?

Verschillende Britse media melden vandaag dat de NAVO haar troepenmacht in een hogere staat van paraatheid wil brengen. Volgens Adam Thomson, woordvoerder van het trans-Atlantische militaire verbond, worden er voorbereidingen getroffen om een leger van 300.000 man binnen twee maanden te mobiliseren.

Op dit moment duurt het volgens Thomson zes maanden duren om een troepenmacht van 300.000 man op de been te brengen, maar als het aan de NAVO ligt moeten er nu voorbereidingen getroffen worden om dat terug te brengen naar twee maanden.

Russische agressie?

Volgens Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, is Rusland op heel veel verschillende manieren actief geworden. Tegenover The Times zei hij het volgende:

“We zien een assertiever Rusland dat de afgelopen jaren een aanzienlijk militair apparaat heeft opgebouwd, haar militaire budget sinds 2002 verdrievoudigde, nieuwe militaire capaciteiten ontwikkelde en haar militaire macht gebruikt tegen buurlanden.”

Niet alleen op militair gebied zou Rusland zich ontwikkelen. NAVO-woordvoerder Thomson ziet ook een andere ontwikkeling die hem zorgen baart:

“We hebben ook gezien dat Rusland in Europa propaganda gebruiken, ook onder NAVO lidstaten. Dat is precies de reden waarom we reageren. We reageren met de grootste versterking van onze collectieve defensie sinds het einde van de Koude Oorlog.”

chartoftheday_2162_military_expenditure_in_2013_n

Militaire uitgaven van NAVO is veel groter dan van Rusland (Bron: Statista)

Propaganda

Britse media schrijven over ‘Russische agressie’ en zien de evacuatietraining die Rusland begin oktober hield als teken dat er voorbereidingen plaatsvinden voor een militaire confrontatie. Ook worden ‘Russische hackers’ aangehaald, die overigens zonder enig geloofwaardig bewijs beschuldigd worden van het hacken van de mailserver van Clinton.

Het is een sterk staaltje Westerse propaganda, bedoeld om Rusland in een kwaad daglicht te stellen. Bijzonder is dat de verdachtmakingen aan het adres van Poetin op geen enkele manier met feiten onderbouwd worden.

De berichten in de Britse media staan ook haaks op wat Poetin zelf zei tijdens de laatste Valdai conferentie. Daarin sprak de Russische president zijn verbazing uit over alle theorieën dat Rusland uit zou zijn op een militair conflict.

Het is opmerkelijk dat de Britse media het publiek zo ophitsen met oorlogsdreiging. Nog niet zo lang geleden verspreiden de Britse media nog geruchten dat Rusland haar ambassadeurs had opgeroepen om familie terug naar Rusland te sturen. Het gerucht werd nooit bevestigd, maar werd door talloze ‘kwaliteitskranten’ overgenomen.

nato-bases-around-russia

Rusland omringd door militaire bases van de NAVO

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “NAVO brengt 300.000 troepen in paraatheid?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders