Neef Gaddafi: “Westen moet ter verantwoording worden geroepen voor Libië”

Verschillende Westerse landen moeten ter verantwoording worden geroepen voor de chaos die in Libië ontstaan is na de omverwerping van de regering van Muammar Gaddafi. Dat zegt zijn neef Ahmed Gaddaf al-Dam in een exclusief interview met Russia Today. Na zes jaar van totale chaos zouden Westerse landen hun excuses moeten aanbieden en het land met rust moeten laten, zo concludeert Gaddaf al-Dam.

“Het is voor iedereen duidelijk wat er gaande is in Libië, totale destructie, mensen vluchten uit hun huizen, massale verhongering. Ons land is weggezakt naar een totale duisternis en onze bevolking heeft er ernstig onder te leiden. Met de zesde verjaardag van de ‘Arabische Lente’ moeten we vragen om een excuus aan alle Libiërs wiens huis verwoest is, aan diegene die zich vernederd voelen. Namens hen vraag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de leidende wereldmachten om hun excuses aan te bieden voor wat er in 2011 gebeurd is.”

Vrijdag is het zes jaar geleden dat de Arabische Lente uitbrak, een golf van gewelddadige en niet-gewelddadige protesten die zich over grote delen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika verspreidden. De onrust die bij deze revolutionaire golf uitbrak in Libië kwam na een reeks bombardementen onder leiding van de Verenigde Staten, waarbij de regering van Gaddafi omvergeworpen werd.

Russia Today sprak met de neef van Gaddafi (interview begint op 1:35)

Chaos in Libië

Het land wordt sindsdien verscheurd door gevechten tussen verschillende gewapende bendes en groeperingen die de macht in handen willen krijgen, waaronder terreurgroep Islamitische Staat. Ook strijden er twee rivaliserende regeringen om de macht, de internationaal erkende regering in Tobruk (GNA) en het in Tripoli gevestigde islamitische Algemene Nationale Congres (GNC). Deze rivaliserende overheden spraken in december 2015 in de Verenigde Naties af om een gemeenschappelijke regering te vormen, maar er zijn aan beide kanten talloze blokkades opgeworpen die dat voorkomen.

De oorlog, de vernietiging van Libië, was in hun eigen woorden een vergissing. Het Westen erkent verantwoordelijkheid voor de omverwerping van de regering in Libië. Allemaal zouden ze hun excuses moeten aanbieden en moeten herstellen wat ze gedaan hebben. Maar het lijden van de Libische bevolking, die leeft in kelders en die gedwongen worden om hun huis te verlaten, hebben daar de afgelopen zes jaar niets van gezien. Vandaag de dag wordt er zelfs niet meer over gesproken [in het Westen]. Wat in Libië gebeurde is in alle opzichten misdadig.

Helaas probeert de internationale gemeenschap nog steeds het conflict in Libië te beheersen, ze blijft zich ermee bemoeien. We zitten allemaal gevangen in een moeras. Iedere dag weer zijn er ontmoetingen, in Tunesië, in Genève… Hoeveel meer van dit krijgen we nog? We zijn geen kinderen!

Volgens Ahmed Gaddaf al-Dam heeft het Westen er helemaal geen belang bij dat de situatie in zijn land beter wordt. Ze zien de chaos in het land als onderdeel van een groter plan om alle moslimlanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika te destabiliseren. Als sinds de jaren tachtig waarschuwde Muammar Gaddafi voor een samenzwering van Westerse landen tegen Libië. In feite was dit plot niet alleen gericht op ons land, maar op alle moslimlanden. De implementatie van dit plan begon met Afghanistan. Daarna volgde de vernietiging van Irak, Syrië, Yemen, Libië…

Deze hel, die georganiseerd werd door Westerse landen in de regio, is erop gericht verdeeldheid te zaaien. Het was ze niet alleen te doen om Libië. Gaddafi was in dit opzicht geen astroloog, hij had de informatie en de feiten op zijn bureau liggen. Hij kende de geschiedenis en was een revolutionair figuur die de waardes en principes van de revolutie van 1969 door de jaren heen probeerde mee te nemen. Het doel van zijn revolutie was om de religieuze moslimgemeenschap en het hele Afrikaanse continent te verenigen, maar Gaddafi wist van het Westerse plot, vocht ertegen en werd vermoord.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *