Naast de aanhoudende onrust en destabilisatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten is afgelopen week de spanning in Pakistan verder opgelopen. De regelmatige aanvallen met onbemande vliegtuigen door de VS op Pakistaans grondgebied hebben de roep in Pakistan om de betrekkingen met de VS te herzien doen toenemen. De eenzijdige actie van de VS op Pakistaans grondgebied waar onlangs Bin Laden werd uitgeschakeld moet worden gezien in de context van een reeks incidenten. De situatie in het Noorden van Pakistan is de afgelopen maanden nog verder uit de hand gelopen en de Pakistaanse autoriteiten hebben slechts in naam controle over dit gebied. Groepen van de Taliban en de VS bestrijden elkaar steeds vaker op Pakistaans grondgebied, met af en toe inmenging door Pakistaanse troepen.

Deze situatie kunnen de Pakistaanse autoriteiten natuurlijk niet laten voortduren als zij het voortbestaan van de staat willen garanderen. De situatie in het buurland Afghanistan is van grote invloed op de toestand in Pakistan. De twee grootmachten China en de VS, en natuurlijk ook Rusland, hebben in deze regio tegengestelde geostrategische belangen. Deze tegenstellingen komen nu steeds vaker aan het licht. China heeft Pakistan meer steun toegezegd om de invloed van de VS in de regio in te dammen. De bescherming van de transportlijnen voor olie en gas zijn een belangrijk doel voor China. Zowel Rusland als China willen de VS uit Centraal-Azië weg houden en zo de energiereserves van dit gebied beschermen.
Voor China is het daarbij van belang marinesteunpunten dichtbij het Midden-Oosten te hebben. De haven Gawdar is een strategisch steunpunt dat de positie van China in de regio kan verbeteren. De haven ligt daaaast dicht bij Iran, dat ook door China gesteund wordt met olie en gas als belangrijkste motivatie. Op de kaart is duidelijk te zien dat de zeeroutes naar China kwetsbaar zijn. De marine van de VS is in deze regio dominant aanwezig en ook India breidt gestaag haar marine uit en daarmee ook haar invloed in de regio. China zet in op veilige landroutes en krijgt daarbij steun van Rusland. India is een concurrent van China in de regio en dat heeft tegelijkertijd ook invloed op de situatie in Pakistan. India is zowel met Pakistan als China in oorlog geweest. Diverse geopolitieke belangen staan in deze regio tegenover elkaar. Er zijn drie grootmachten (de VS, Rusland en China) en één regionale grootmacht (India) in de regio actief en dat maakt de situatie explosief.