Panama Papers: Smeercampagne van het ‘Westen’?

De Panama Papers onthullen hoe het grote geld belastingparadijzen, brievenbusfirma’s en juridische advieskantoren als Mossack Fonseca inzet om dubieuze geldstromen verborgen te houden voor het grote publiek. Op zichzelf is het een nobel initiatief om alle misstanden uit te zoeken, ware het niet dat er een aantal opmerkelijke zaken meespelen…

Onafhankelijk onderzoek?

Het onderzoek naar de Panama Papers is volledig gefinancierd is door het ‘International Consortium of Investigative Journalists’. Anders dan de naam doet vermoeden is deze non-profit organisatie een volledig Amerikaans initiatief, dat gesponsord wordt door met name Amerikaanse organisaties. Op die lijst vinden we onder andere het Rockefeller Family Fund en de Open Society Foundation van George Soros.

Als dit de organisaties zijn die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de Panama Papers, is het dan nog een verrassing dat de eerste publicatie uit de Panama Papers op zondagavond gaat over Poetin en zijn handlangers? En dat kort daarna meer verdachte praktijken onthuld worden in landen als Oekraïne, Syrië en Iran?

Er is een grote kans dat politici en oligarchen in deze landen inderdaad belastingparadijzen gebruiken om vermogen weg te sluizen en schimmige transacties te doen, maar geldt dat niet even goed voor Westerse landen? In een poging de schijn van partijdigheid weg te nemen publiceren de Panama Papers ook over de premier van IJsland, maar opvallend genoeg blijven de miljardairs en politici in de Verenigde Staten geheel buiten schot. Is daar niets over te vinden in de 11,5 miljoen documenten van Mossack Fonseca? Of zorgen de financiers van dit project er wel voor dat deze verhalen niet naar buiten worden gebracht?

putin-assad

Vooral tegenstanders van Amerikaanse regime krijgen ervan langs in Panama Papers

Panama Papers niet openbaar

Anders dan de Wikileaks documenten zijn de Panama Papers niet openbaar gemaakt. Alles wat u leest is dus zorgvuldig voor u geselecteerd en gefilterd door de Westerse media. Zullen die schrijven over verdachte financiële transacties van Amerikaanse organisaties, als hun sponsors daarmee in diskrediet gebracht worden? Die kans is niet zo groot…

Als de documenten van de Panama Papers openbaar gemaakt zouden worden, dan kan iedereen zien in hoeverre Westerse regeringsleiders en miljardairs exotische bestemmingen gebruiken om louche transacties uit te voeren en belastingen te ontduiken?

Financiële repressie

De Panama Papers zetten tegenstanders van het Amerikaanse regime in een negatief daglicht, maar dat is niet de enige resultaat. De Panama Papers zullen ook bijdragen aan een vlucht van vermogen richting de Verenigde Staten, waar vandaag de dag ook een vriendelijk belastingklimaat heerst voor de allerrijksten op deze aarde. Daar schreven we eerder dit jaar al een artikel over.

Tenslotte wordt door deze onthulling de roep om meer financiële repressie groter. De Panama Papers kunnen door overheden als argument gebruikt worden om nog meer gegevens van rekeninghouders op te vragen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders