“Het grote probleem van Europa is dat ze een deel van haar soevereiniteit heeft overgedragen aan de Verenigde Staten, waardoor ze haar eigen belangen uit het oog verloren heeft”. Dat zei de Russische president Poetin in een documentaire die onlangs werd uitgezonden op de Russische televisie.

Vladimir_Putin_-_2006Het probleem van Europa is dat ze geen onafhankelijk buitenlands beleid voert. Volgens de Russische president is het weliswaar normaal dat de leden van een militair-politieke alliantie wat macht overdragen naar een supranationale autoriteit, maar dat is niet wat er gebeurd is in Europa. Poetin zei daar het volgende over:

“Europa is geen supranationaal orgaan. Sterker nog, Europa heeft een deel van haar macht uit handen gegeven… Niet aan de NAVO, maar aan het land dat aan de leiding staat van de NAVO, de Verenigde Staten.”

Invasie Irak

Als voorbeeld haalt Poetin de Amerikaanse invasie in Irak aan. Deze militaire operatie werd destijds niet gesteund door Duitsland en Frankrijk. Toch ging de inval door, met alle gevolgen van dien…

“Het is gebleken dat de toenmalige Franse president Jacques Chirac, een zeer intelligente persoon die banden had met het Soennitische deel van het Midden-Oosten, de uitkomst juist heeft voorspeld. Het resultaat daarvan zien we nu in falende staten en de opkomst van terrorisme in de regio. Parijs werd aangevallen. Chirac had gelijk. Schroeder, voormalig bondskanselier van Duitsland, had ook gelijk.”