Volgens Poetin moet Europa dankbaar zijn voor de investeringen die Rusland doet in een nieuwe gaspijpleiding door Griekenland. Afgelopen vrijdag ondertekenden de Griekse premier Tsipras en zijn Russische collega Poetin een deal ter waarde van €2 miljard voor de aanleg van een nieuwe gaspijpleiding die op jaarbasis 47 miljard kubieke meter aardgas kan leveren aan Europa. Ook komt er een knooppunt op de Turks-Griekse grens te liggen, waar vanuit het aardgas verder verspreid kan worden tot aan de Middellandse Zee en richting Oost-Europa.

“Als de EU wil dat de Grieken hun schulden betalen, dan zouden ze belang moeten hebben bij een Griekse economie die groei laat zien”, zo verklaarde Poetin afgelopen vrijdag tijdens het economische forum in Sint Petersburg. “De EU moet voor ons applaudisseren. Wat is er mis met het creëren van nieuwe banen voor de Grieken?” zo voegde hij eraan toe.

Turkish Stream

De aanleg van een nieuwe gasleiding door Griekenland kwam in beeld toen het ‘South Stream’ project werd afgeblazen. Aanvankelijk zou Rusland de gasleiding aanleggen door Bulgarije, maar onder druk van Europa werd dat tegengehouden. Toen duidelijk werd dat de ‘South Stream’ niet meer gerealiseerd kon worden besloot Rusland het over een andere boeg te gooien. Al vrij snel presenteerde Gazprom een alternatieve route via Turkije, de ‘Turkish Stream’. Via Turkije wordt deze pijpleiding verlengd naar Griekenland, zodat Russisch aardgas de Middellandse Zee en verschillende Oost-Europese landen kan bereiken.

In april stemden de ministers van Buitenlandse Zaken van Griekenland, Servië, Macedonië en Hongarije al in met de aanleg van deze nieuwe gaspijpleiding. De aanleg van het eerste gedeelte onder de Zwarte Zee begint later deze maand of begin juli.

turkish-stream

Turkish Stream gaspijpleiding geeft volgens Poetin belangrijke impuls aan Griekse economie