Volgens Poetin is er in de Verenigde Staten een politieke machtsstrijd gaande die als doel heeft de legitimiteit van president Trump te ondermijnen. De geruchten die onlangs naar buiten kwamen over dingen die Trump gedaan zou hebben tijdens zijn bezoek aan Moskou zijn volgens de Russische president een goed voorbeeld van een gefabriceerd verhaal dat als doel heeft Trump onderuit te halen.

Volgens Poetin lijkt het er zelfs op dat er achter de schermen een coup in Washington wordt voorbereid naar het model van de demonstraties op het Maidan plein in Kiev. Hieronder zijn reactie op de laatste geruchten.

Poetin: Zoals je weet zijn er mensen die weggaan zonder gedag te zeggen, uit respect voor de situatie die ontstaan is, om te voorkomen dat de situatie erger wordt. Daarnaast is er een categorie mensen die wel gedag blijft zeggen, maar die nooit weggaan. Ik geloof dat de vertrekkende Amerikaanse regering tot die tweede categorie behoort.

Wat zien we nu gebeuren in de Verenigde Staten? We zien de voortzetting van een acute interne politieke strijd, ondanks het feit dat de presidentsverkiezingen voorbij zijn en eindigden met een overtuigende overwinning voor Trump. Desalniettemin zijn er naar mijn mening verschillende doelen gesteld in deze strijd. Misschien zijn er nog meer doelen, maar een aantal zijn overduidelijk. De eerste is om de legitimiteit van de Amerikaanse president-elect te ondermijnen. En of dat nou opzettelijk is of niet, wil ik er graag op wijzen dat deze mensen enorme schade toebrengen aan de belangen van de Verenigde Staten. Simpelweg enorm. De indruk is dat – na de oefening in Kiev – zij nu klaar staan om een Maidan in Washington te organiseren, om te voorkomen dat Trump aan de macht komt. Denk er eens over na.

Hoe kan er iets gedaan worden om de relaties tussen Rusland en de VS te verbeteren, als er rode haringen zoals inmenging van hackers in de verkiezingscampagne worden uitgezet? Om het nog maar eens te herhalen, die hackers – wie dat ook mogen zien – hebben niets samengesteld. Ze hebben niets verzonnen, ze hebben alleen materiaal naar buiten gebracht. Als de Russische geheime dienst iets van belastend materiaal had over de president-elect…

Kijk, ik ben niet bekend met Trump. Ik heb hem nooit ontmoet. Ik weet niet wat hij gaat doen op het internationale vlak, dus ik heb geen enkele reden om hem aan te vallen of te bekritiseren en ik heb ook geen enkele reden om het te verdedigen, ongeacht de omstandigheden. We zullen zelfs het comité van de Nobelprijs niet vragen om hem een Nobelprijs voor wiskunde of fysica of voor een ander onderwerp te geven. Daar is absoluut geen reden voor.

Hoe dan ook, die lekken zijn overduidelijk gefabriceerd. Toen Trump een aantal jaar geleden naar Moskou kwam – ik weet niet meer precies wanneer – was hij geen politicus. We waren niet op de hoogte van zijn politieke ambities. Hij was toen voor ons gewoon een zakenman, een van de meest vermogende mensen in de Verenigde Staten. Denkt iemand nou werkelijk dat onze geheime diensten alle Amerikaanse miljardairs in de gaten houden? Dat is nonsens. Dat is mijn eerste punt.


Ten tweede, voor wat betreft de beschuldigingen dat Trump in Moskou arriveerde en dat hij als eerste naar de prostituees ging: Hij is een volwassene en hij heeft jarenlang schoonheidswedstrijden gesponsord en was daarmee in de gelegenheid om de mooiste vrouwen ter wereld te ontmoeten. Waarom zou hij dan naar een hotel gaat om at te spreken met dames die een beperkte sociale verantwoordelijkheid hebben? Natuurlijk zijn die uit Moskou de beste in de wereld, maar ik betwijfel of Trump daarvoor gaat.

Daar wil ik tenslotte ter overweging nog het volgende aan toevoegen. Prostitutie is een lelijk sociaal fenomeen. Er zijn jonge vrouwen die dat doen omdat ze niet op een andere manier rond kunnen komen. In zeer grote mate ligt de schuld daarvoor bij de samenleving en de overheid. Mensen die dit soort gefabriceerde bewijzen leveren, die nu gebruikt worden om de Amerikaanse president-elect te besmeuren, en die dit voor hun eigen politieke agenda gebruiken, zijn erger dan prostituees. Zij hebben geen enkel moreel besef.

Trouwens, Rusland moet voortdurend omgaan met zulke mensen, onze opponenten. Het feit dat zulke methoden worden gebruikt tegen de Amerikaanse president-elect is absoluut ongeëvenaard en nooit eerder vertoond. Dit is tekenend voor de mate van verval onder de politieke elite in het Westen, inclusief de Verenigde Staten. Maar ik hoop heel erg dat gezond verstand uiteindelijk zal overwinnen. Dit is van toepassing op de relatie tussen de VS en haar bondgenoten, inclusief Europa.

De vertrekkende Amerikaanse regering heeft tenslotte veel Europese politieke leiders betrokken bij het interne politieke gevecht in de Verenigde Staten. De problemen van vandaag zijn het resultaat van deze activiteiten. Maar ik ben ervan overtuigd dat grote wederzijds belangen alles uiteindelijk recht zullen trekken. Natuurlijk, er zijn veel nuances en het levert misschien een wrange nasmaak op, maar uiteindelijk zal alles wel op zijn plek komen.

Ik ben er dan ook zeker van dat we uiteindelijk in staat zullen zijn om terug te keren naar normale relaties tussen landen, die in het belang zijn van zowel de mensen in Europa als van de mensen in Rusland en de Verenigde Staten. Relaties die zullen bijdragen aan de vooruitgang van de wereldeconomie, de stabilisering van de interne situatie en die veiligheid zullen bieden.