Rusland: “Amerikaanse luchtaanval Syrië helpt ISIS”

De Verenigde Staten helpen ISIS door bombardementen uit te voeren op het Syrische leger, zo concludeerde de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken na afloop van een reeks Amerikaanse bombardementen waarbij tientallen soldaten van het Syrische leger om het leven kwamen en meer dan honderd gewonden vielen.

generic_f16Op 9 september bereikten Rusland en de Verenigde Staten nog een overeenkomst over een wapenstilstand in Syrië, maar afgelopen weekend ging het toch mis. Zonder Rusland te informeren voerden verschillende F-16 en A-10 gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse coalitie vier bombardementen uit op stellingen van het Syrische leger nabij de stad Deir ez-Zor.

“Vrijwel meteen na deze luchtaanval van de Amerikaanse coalitie begonnen de strijders van ISIS aan een nieuw offensief”, aldus de Russische luitenant generaal Vladimir Savchenko die toezicht houdt op de situatie in Syrië. Kort na deze aanslagen voerden Russische gevechtsvliegtuigen bombardementen uit op ISIS strijders om de aanval te neutraliseren.

Rusland: “ISIS krijgt hulp van Verenigde Staten”

Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken had al vermoedens, maar durft het nu ook hardop te zeggen. De woordvoerder van het ministerie, Maria Zakharova, zei in een verklaring op Rossiya 24 het volgende:

“Hadden we eerder al vermoedens dat het Al Nusra Front op deze manier beschermd werd, na de luchtaanvallen van vandaag op het Syrische leger komen we vandaag tot de zeer verontrustende conclusie dat de regering in Washington ISIS verdedigt. We willen een volledige en gedetailleerde uitleg uit Washington. En die uitleg moet gegeven worden in de VN Veiligheidsraad.”

Het Amerikaanse leger heeft het Russische leger niet op de hoogte gebracht van haar plannen om luchtaanvallen uit te voeren. Volgens het ministerie van Defensie van Rusland ondermijnt de VS met deze luchtaanval het staakt-het-vuren dat op 9 september afgesproken werd.

De Russische president Poetin zette zijn vraagtekens bij de intenties van de Amerikaanse coalitie en verdenkt de VS er nog steeds van de oppositietroepen te steunen. Rusland steunt juist de regeringstroepen van de Syrische regering van Assad.

Amerika: “Luchtaanval was een ongeluk”

Volgens de Amerikanen was de luchtaanval een ongeluk. In een verklaring zei het Amerikaanse Centrale Commando dat de Amerikaanse coalitie nooit opzettelijk een bekende Syrische militaire eenheid zou aanvallen.

Aan die uitleg wordt door de Russen getwijfeld, want volgens een Amerikaanse officier die niet bij naam genoemd wil worden wisten de Amerikanen heel goed dat de gebombardeerde doelen van het Syrische leger waren. Dagen van tevoren had het Amerikaanse leger al informatie over de locatie verzameld, zo verklaarde de anonieme bron tegenover Reuters. De regering Obama heeft haar spijt betuigd voor het feit dat er onbedoeld zoveel slachtoffers vielen bij de luchtaanvallen.Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo