Rusland en China investeren $50 miljard in samenwerking

De Russische premier Poetin heeft tijdens een staatsbezoek aan China bijna zestig nieuwe handelsovereenkomsten ondertekend, zo schrijft Russia Today. Rusland en China gaan in totaal een bedrag van omgerekend $50 miljard investeren in energie, infrastructuur en transport. Zo gaan beide landen investeren in een nieuwe olie-installaties in het oosten van Rusland, waarmee olieproducent Rosneft in de toekomst 2,4 miljoen ton ruwe olie aan het China kan leveren. De twee landen investeren samen in dit nieuwe project, want ChemChina krijgt een aandeel van 40% in deze nieuwe olie-installaties.

Olie en luchtvaart

In het verleden was Saoedi-Arabië de belangrijkste leverancier van olie voor China, maar sinds kort heeft Rusland de koppositie overgenomen. China wil minder afhankelijk worden van energiebronnen uit het Midden-Oosten en heeft de voorkeur gegeven aan Rusland als belangrijkste energieleverancier. Een groot voordeel is dat de twee landen aan elkaar grenzen, waardoor het mogelijk is om op grote schaal olie en gas via pijpleidingen te transporteren. Dat terwijl energie uit het Midden-Oosten per schip getransporteerd moet worden. Zo wordt China minder kwetsbaar voor instabiliteit in die regio.

De regeringsleiders van Rusland en China hebben ook hun handtekening gezet onder het plan om een nieuw passagiersvliegtuig te ontwikkelen. Rusland en China willen een nieuw model vliegtuig met een capaciteit van ongeveer 300 personen ontwikkelen, zodat beide landen een alternatief hebben voor het Franse Airbus en het Amerikaanse Boeing. Dit nieuwe vliegtuig is niet alleen bestemd voor de binnenlandse markt, maar moet ook elders in de wereld beschikbaar zijn als alternatief voor de vliegtuigen van Europese en Amerikaanse makelij.

Stabiliteit

Met in totaal $50 miljard aan investeringen versterken China en Rusland hun onderlinge handelsrelatie. Maar de samenwerking beperkt zich niet alleen tot een economische relatie. Volgens Poetin zitten de twee opkomende grootmachten ook vaak op één lijn in internationale zaken. Ook benadrukte de regeringsleider van Rusland dat er in de toekomst een grote rol is weggelegd voor de Shanghai Cooperation Organization (SCO) en voor de BRICS-landen. De SCO draagt volgens de Russische staatsman bij aan meer stabiliteit en vrede in de Aziatische regio. Hij sprak zijn hoop uit dat meer landen zich hierbij zullen aansluiten.

De nieuwe handelsovereenkomsten tussen Moskou en Beijing versterkt de handelsrelatie tussen beide landen en beantwoord daarmee aan de behoefte van de Chinese en Russische bevolking, aldus Poetin. De Chinese president Xi Jinping liet weten dat China open staat voor een samenwerking met de Euraziatische Economische Unie (EEU). Deze economische zone heeft als doel een vrij verkeer van personen, kapitaal en goederen te realiseren, waarbij de onderlinge handelsbeperkingen en importbelemmeringen zoveel mogelijk weggewerkt moeten worden.

china-rusland-handel

Rusland en China investeren $50 miljard in samenwerking

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders