Rusland en China sluiten nieuwe deal voor olie

Het Chinese National Petroleum Corporation (CNPC) heeft een overeenkomst gesloten met het Russische staatsbedrijf Rosneft voor de winning van olie in het oosten van Siberië, zo schrijft de Brics Post. De twee bedrijven gaan nieuwe installaties bouwen, zodat ze de omvangrijke olie- en gasreserves in de bodem van Siberië kunnen aanboren. Dat schrijft CNPC in een verklaring op haar website.

Joint-venture

CNPC en Rosneft richten een nieuwe joint-venture op, waar de Russische oliegigant Rosneft voor 51% eigenaar van zal zijn. De resterende 49% van de joint-venture komt in handen van het Chinese bedrijf. Afgelopen vrijdag tekenden de twee bedrijven een samenwerkingsovereenkomst, waarin de intenties van deze samenwerking zijn vastgelegd.

In de overeenkomst is vastgelegd dat de olieproductie in eerste instantie ten goede moet komen aan de Russische vraag in de regio. Alle extra productie zal volgens de overeenkomst geëxporteerd worden naar China en andere Zuidoost-Aziatische landen.

Volgens Chinese National Petroleum Corporation is het tekenen van deze intentieverklaring met Rosneft een nieuwe doorbraak in de samenwerking tussen Rusland en China. Een doorbraak die toekomstige samenwerking op andere gebieden zal aanmoedigen.

Olie en gas

Deze deal komt een paar dagen voor een belangrijk staatsbezoek van Medvedev in Beijing. Tijdens deze bijeenkomst, die op 22 oktober begint en die drie dagen zal duren, zal gesproken worden over het intensiveren van de samenwerking tussen de twee grootmachten op het vlak van grensoverschrijdende investeringen, grootschalige energieprojecten en industriële productie. Eerder dit jaar werden al dertig overeenkomsten gesloten tussen de twee landen, toen Xi Jinping een bezoek bracht aan de Russische president Poetin.

In juni sloten Rusland en China nog een deal van $270 miljard voor de aanvoer van olie en begin september werd een miljardendeal gesloten voor de levering van aardgas. Met deze overeenkomsten maakt China zich steeds minder afhankelijk van energiebronnen uit het Midden-Oosten. Rusland is inmiddels de grootste olieproducent ter wereld. Het is dan ook niet vreemd dat China nu al afspraken maakt met haar buurland om de toekomstige aanvoer van olie veilig te stellen.

Siberië rijk aan olie- en gasvoorraden

Siberië is rijk aan olie- en gasvoorraden 

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *