Rusland hekelt eenzijdige berichtgeving Syrië

Rusland hekelt de eenzijdige berichtgeving in de Westerse media over haar optreden in Syrië. In een persconferentie sprak Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische Ministerie van Buitenlandse zaken, zich onlangs zeer kritisch uit over het gebrek aan samenwerking om het terrorisme in Syrië aan te pakken.

Zakharova merkt op dat de samenwerking tussen Rusland en de Amerikaanse coalitie voortdurend gedwarsboomd wordt, waardoor er tot op de dag van vandaag geen gezamenlijke strategie is om het terrorisme te bestrijden. Ook zou de VN Veiligheidsraad dit proces blokkeren. Volgens Rusland weigeren de Amerikanen het onderscheid aan te geven tussen de gematigde rebellen en de terroristen van Al-Nusra.

Hieronder het antwoord van Zakharova op de vraag van een journalist waarom Rusland de Syrische president Assad steunt, die ervan beschuldigd wordt burgers te vermoorden.

Maria Zakharova: “Dit is de kern van het probleem. Laten we eens aan tafel gaan zitten en overeenstemming krijgen over welke groepen terroristen zijn en welke niet. Laten we beginnen om samen te werken. Welke andere manier is er? Vertel het me! Wil je dat we gewoon weg gaan uit Syrië? Onzer spullen pakken en de terroristen daar laten? Dat is geen oplossing.

Ik ga niet herhalen hoeveel documenten en resoluties de VN Veiligheidsraad heeft die oproepen om te vechten tegen terrorisme. En Al-Nusra is aangemerkt als een terroristische organisatie! Weggaan is geen optie voor ons, omdat iedereen nu wel begrijpt dat er iets gedaan moet worden om die terreurdreiging in toom te houden. Dit is de kern van het probleem!

Begrijp je dat? Natuurlijk begrijpen we dat er een gewapend conflict gaande is en ook zien we dat de bevolking daar onder te lijden heeft, daar mag geen twijfel over bestaan. Maar dit is waarom we een centrum voor samenwerking gecreëerd hebben met de Verenigde Staten, zodat we samen kunnen werken en besluiten kunnen nemen.

Maar er zijn partijen die de VS en Rusland voortdurend tegenhouden om hierin samen te werken. Ondanks de afspraken die hierover gemaakt zijn is het ze gelukt om dit tegen te houden. Dit betekent niet dat de posities morgen niet kunnen veranderen, maar vandaag is het voor deze partijen gunstig geweest om het dialoog tussen Rusland en de Verenigde Staten te verstoren. Dit is de kern van het probleem!

En dan nog iets: De belangrijkste boodschap die Westerse media brengen is dat “Russische gevechtsvliegtuigen Syrische burgers bombarderen” of dat het Syrische leger dat doet met hulp van de Russische luchtmacht…

Maar goed, wie was vier jaar geleden de burgerbevolking aan het vermoorden? Wie was het? De Russische luchtmacht was toen nergens te bekennen. Maar iemand was de burgers aan het uitroeien. Wie was er hoofden aan het afhakken? Er was veel terroristische activiteit – kijk naar de beelden van onze correspondenten die ter plaatse waren, in tegenstelling tot Westerse journalisten. Popova was er, Podubny was er… Geef me namen van Westerse journalisten die toen in Aleppo waren. Er was er niet één! Niet één Amerikaan, niet één Europeaan! Niemand van jullie werkte daar, alleen onze journalisten.

Deze journalisten namen het beeldmateriaal mee voor onderzoek bij de Verenigde Naties. In Geneva lieten ze zien: “Kijk eens wat er gebeurt met de burgerbevolking van Syrië”. De Russische luchtmacht was op dat moment nergens te bekennen!

Nog een vraag: Twee jaar geleden, waar is de Amerikaanse coalitie toen in vredesnaam mee begonnen? De burgerbevolking was in gevaar en de Amerikanen kwamen daar – in hun woorden – om ze te helpen. Begrijpen jullie dat je niet selectief kunt zijn en deze dingen los van elkaar kunt zien?

We zijn het erover eens dat de burgerbevolking te lijden heeft. De blokkades, de gijzelingen, ze worden omsingeld door Al-Nusra! Dus laten we om tafel gaan zitten en samenwerken. Waar zitten de burgers en waar zitten de terroristen? En laten we samenwerken! We worden er voortdurend van weerhouden om dit te doen! De gesprekken over Syrië staan weer op het punt om te beginnen, maar iedereen begrijpt dat de twee roulerende leden van de VN Veiligheidsraad een veto hebben en dat zij onze voortgang blokkeren. Dit is omdat we eindelijk bij de kern van het probleem zijn gekomen… Al-Nusra!

Al-Nusra is de nieuwe ‘Moedjahedien‘. Begrijpen jullie dit concept? Ga eens wat geschiedenis lezen, onderzoek hoe Al-Qaida ontstaan is! Dit is exact dezelfde terreurbeweging. Punt na punt is het exact hetzelfde. Dezelfde financiers, dezelfde moraal en ideologische steun. En wat heeft jullie relatie met de Moedjahedien veroorzaakt? Het heeft Al-Qaida gecreëerd. En jullie weten wat Al-Qaida is. Je kunt deze gevallen dus niet los van elkaar zien, je moet begrijpen wat het veroorzaakt heeft.

Het verhaal van de mainstream media is dat ‘Rusland iedereen zit te vermoorden en dat iedereen probeert Rusland te stoppen’. Dit is onzin! Sorry dat ik mij zo moet uitdrukken, maar dit soort simplificaties laten zien dat dit soort stomheid gevaarlijker is dan de terreurdreiging zelf. En als die simplificaties op deze schaal plaatsvinden in de mainstream media, dan is dat denk ik nog meer beangstigend dan het terrorisme zelf. Alles wordt versimpeld tot het extreme en alleen vanuit één invalshoek waarin het misschien zou kunnen werken.”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders