De spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten liepen gisteren hoog op in de Baltische Zee. Een Russische SU-24 straaljager vloog meerdere keren rakelings over het Amerikaanse gevechtsschip Donald Cook, dat samen met de marine van Polen een NAVO oefening uitvoerde in de Baltische Zee. De bemanning van het schip maakte beelden van het incident, waarop te zien is dat het gevechtsvliegtuig gevaarlijk laag overvliegt.

Het Amerikaanse gevechtsschip was vertrokken uit een Poolse haven en bevond zich op het moment van het incident op slechts 70 kilometer afstand van de Russische basis in de buurt van Kalilingrad. Dat ligt in het kleine stukje Rusland dat ingesloten ligt tussen Polen en de Baltische Staten. De Amerikaanse defensie spreekt van een Russische provocatie, die in strijd zou zijn met de professionele militaire normen. De Amerikaanse marine spreekt van een onveilige manoeuvre die kan leiden tot onnodige escalatie van de spanningen tussen beide landen. “Een inschattingsfout kan leiden tot een ongeluk waarbij gewonden of zelfs doden kunnen vallen”, zo oordeelt het US European Command in een verklaring.

Provocaties in de Baltische Zee

De actie van de Russische piloot kan gezien worden als een provocatie, maar dat kan ook gezegd worden van de militaire operatie van de NAVO. Vooral de rol van de Verenigde Staten is opmerkelijk, want wat heeft een Amerikaans gevechtsschip te zoeken zo ver buiten haar eigen grondgebied en zo dicht tegen de grens met Rusland?