Rutte waarschuwt voor uiteenvallen EU door vluchtelingencrisis

“De EU wacht mogelijk hetzelfde lot als het Romeinse rijk als we de buitengrenzen niet onder controle krijgen”, zo waarschuwt premier Mark Rutte. Met deze opmerking haalde hij vandaag zelfs de cover van de Financial Times. Vooral de zuidgrens van de Europese Unie is volgens de premier zo lek als een mandje, wat ook bevestigd wordt door de statistieken.

Alleen dit jaar hebben al meer dan 850.000 migranten met bootjes succesvol de overtocht gemaakt, waarvan de overgrote meerderheid naar Griekenland ging. Volgens Rutte moet het land haar ‘opvangcapaciteit’ met 100.000 plaatsen uitbreiden, maar Athene wil niet meer dan de helft daarvan aanbieden. Het land wil geen groot vluchtelingenkamp worden, zeker niet nu ze worstelt met een grote economische crisis en een hoge werkloosheid.

Honderdduizenden vluchtelingen zijn via Griekenland doorgereisd naar andere EU-landen zoals Italië, Duitsland en Zweden en zorgen daar voor een toenemende druk op de politiek en de maatschappij.

Romeinse rijk

“Wat we allemaal weten van het Romeinse rijk is dat grote wereldrijken ten onder gaan als de grenzen niet goed bewaakt worden. Er is dus een dringende noodzaak om dit aan te pakken”, zo verklaarde Rutte. Hij riep de EU op om snel iets te doen aan de vluchtelingenstroom, bijvoorbeeld door meer vluchtelingenkampen op te zetten in Turkije. Ook moet er meer gedaan worden om de eindeloze stroom van bootvluchtelingen richting Griekenland te verstoren.

rutte

Premier Rutte ziet parallel tussen vluchtelingencrisis en de neergang van het Romeinse rijk (Bron: AFP)

Vluchtelingencrisis zet EU onder druk

Zijn commentaren sluiten aan bij de waarschuwing die Jean Claude Juncker, president van de Europese Commissie, eerder al uitte. Hij vreest dat met een inperking van het Schengenverdrag (vrij verkeer van personen en goederen) een belangrijk fundament onder de hele Europese Unie wegvalt.“We moeten de visie achter het Schengenverdrag beschermen. Ja, het systeem ligt al deels in coma, maar een gemeenschappelijke munt kan niet bestaan als Schengen faalt. Het is één van de steunpilaren van het Europese bouwwerk,” zo verklaarde Juncker woensdag in het Europees Parlement.

Rutte wilde niet de link leggen tussen de vluchtelingenstroom uit Syrië en de terreuraanslagen in Parijs. Volgen de Franse recherche waren tenminste twee van de terroristen van deze aanslagen via Griekenland de Europese Unie in gekomen. De meeste terroristen waren echter afkomstig zijn uit Frankrijk en België.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders