Sancties tegen Iran worden versoepeld

De Westerse sancties op Iran worden versoepeld, omdat het land bereid is haar nucleaire programma op een lager pitje te zetten. Het besluit werd dit weekend genomen na een overleg van vijf dagen in Genève. De sancties met betrekking tot de export van olie en de import van goederen als auto-onderdelen, goud en andere edelmetalen wordt versoepeld, maar worden nog niet helemaal weggenomen.

Het akkoord is de eerste grote doorbraak in dit geopolitieke conflict sinds het begin van het Iraanse atoomprogramma in 2003. Onduidelijkheid over de motivatie achter het atoomprogramma maakte Israël en de Verenigde Staten nerveus, omdat Iran volgens sommigen zou werken aan nucleaire wapens. De versoepeling van de sancties  tegen Iran werden door Obama gebracht als een stap in de goede richting, maar de Israelische premier Netanyahu is daar nog niet zo zeker van. Hij noemde de overeenkomst die in Genève bereikt werd een historische vergissing.

Iran zal conform de bereikte overeenkomst haar voorraad van 20% verrijkt uranium halveren, een grondstof die makkelijk te gebruiken is voor nucleaire wapens. In plaats daarva gaat Iran meer 5% verrijkt uranium gebruiken, dat geschikt is voor energieopwekking in een nucleaire reactor. Ook zal Iran niet meer centrifuges plaatsen die nodig zijn om 20% verrijkt uranium te maken.

Iran mag weer goud handelen

Vanaf nu mag Iran ook weer goud verhandelen met het buitenland, maar alleen op de expliciete voorwaarde dat Iran geen goud aanneemt in ruil voor olie. Dat zou namelijk de macht van de Amerikaanse dollar ondermijnen, de valuta die de hele wereld nodig heeft om olie te importeren. Door het verlichten van de sancties kan Iran makkelijker olie exporteren, wat mogelijk een neerwaartse prijsdruk geeft. Iran heeft de vierde grootste bewezen olievoorraden ter wereld. Gisteren zakte de Brent olieprijs met 2,2% van het hoogste niveau in zes weken tijd. De WTI olie reageerde minder sterk op het nieuws en zakte slechts 0,9% in prijs.

Saoedi-Arabië en Israël, twee belangrijke bondgenoten van de Verenigde Staten, voelen zich nog steeds ongemakkelijk bij het idee dat Iran nucleaire installaties heeft. Zij zien het liefst dat het complete atoomprogramma van Iran ontmanteld wordt.

Nucleaire programma Iran op lager pitje gezet

Iran schroeft ambities met atoomprogramma terug in ruil voor verlichting van sancties

Bron: Bloomberg

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.