Wikileaks lanceert ‘Jemen Files’

Wikileaks heeft vandaag meer dan 500 documenten vrijgegeven die afkomstig zijn van de Amerikaanse ambassade in Jemen. Het gaat om meer dan 200 emails en 300 documenten die verstuurd zijn in de periode van 2009 tot vlak voor het uitbreken van de oorlog in het voorjaar van 2015. De documenten kunnen nieuw licht schijnen op een oorlog die in de reguliere media overschaduwd werd door de oorlog in Syrië.

“Door de oorlog in Jemen zijn meer dan 3,15 miljoen mensen op de vlucht geslagen. De Verenigde Staten heeft de meeste bommen geleverd en is nauw betrokken bij deze oorlog, maar de berichtgeving hierover in de Engelstalige media is opvallend zeldzaam, zo schrijft Julian Assange.

Oorlog in Jemen

yemen-filesJemen is van strategisch belang, omdat het land de smalle doorgang naar de Rode Zee en het Suezkanaal controleert. Via deze doorgang gaat iedere dag 10% van alle wereldwijde olietransporten. Ook heeft Jemen toegang tot de Arabische Zee, waar nog eens 20% van de wereldwijde olietransporten doorheen gaat.

Saoedi-Arabië wil meer controle krijgen over een haven in Jemen, om te voorkomen dat ze de smalle doorgang moet delen met een groeiend aantal olietankers uit Iran. Ook geeft deze haven meer controle over de verschillende transportroutes door de Rode Zee.

De ‘Yemen Files’ die Wikileaks vandaag naar buiten heeft gebracht laten zien dat de Verenigde Staten in de jaren voorafgaand aan de oorlog wapens en financiële middelen hebben verstrekt aan Jemenitische groeperingen. De documenten suggereren dat de VS onder andere heeft geholpen met het leveren van vliegtuigen, schepen en voertuigen. De Amerikaanse aanwezigheid in Jemen duurde tot februari 2015, toen de Verenigde Staten vanwege toenemende onrust tussen verschillende groeperingen in het land besloot haar ambassade in Jemen te sluiten. Een maand later brak de oorlog uit.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *