De goudprijs zal dit jaar blijven stijgen vanwege door een aanhoudende vlucht richting veilige havens en het uitblijven van een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank. Dat schrijft Georgette Boele, analist edelmetalen en valuta bij de ABN Amro. Volgens haar is de opwaartse trend in edelmetalen nog intact en is het vooruitzicht door recente ontwikkelingen als de ‘Brexit’ nog steeds zeer positief.

Begin dit jaar verhoogde Boele haar koersdoel voor goud al naar $1.300 per troy ounce, vanwege het uitblijven van een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank en de verwachting dat ook andere centrale banken nog lang zullen vasthouden aan een zeer ruim monetair beleid. Later verhoogde ze haar koersdoel voor goud naar $1.350 in september en voor zilver naar $20 per troy ounce in december, maar deze koersen zijn nu al bereikt. Dat was voor analiste Boele van ABN Amro reden om de verwachting voor de goudprijs verder naar boven bij te stellen.
Goud naar $1450

In het nieuwe rapport schrijft Boele dat een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank dit jaar zeer onwaarschijnlijk is, maar dat de edelmetalen later dit jaar een kleine correctie kunnen laten zien vergelijkbaar met die van mei. Toen werden de prijzen van goud en zilver onder druk gezet vanwege de verwachting van een renteverhoging in de VS. Een nieuwe poging van de Federal Reserve om in de tweede helft van dit jaar de rente te verhogen kan de goudprijs in het vierde kwartaal iets onder druk zetten, zo merkt Boele op.

Ondertussen gaat de vlucht naar veilige havens door, waarbij goud door de dalende rente een steeds interessanter alternatief wordt ten opzichte van staatsobligaties. De vlucht naar veilige havens is sterk en Boele voorziet dat die trend de boventoon zal blijven voeren en daardoor de goudprijs en zilverprijs zal blijven ondersteunen.

Edelmetalen niet overgewaardeerd

Ondanks de prijsstijging van goud en zilver sinds het begin van dit jaar zijn de edelmetalen nog niet duur. Boele vergelijkt de situatie met 2011 en 2012, toen de prijzen van zowel goud als zilver nog veel hoger stonden. Niet alleen in dollars, maar ook in andere valuta als de euro, het Britse pond en de Japanse yen.

Boele verwacht een aantrekkende economie in de Verenigde Staten, waardoor de inflatie in de VS verder zal oplopen. Gecombineerd met de aanhoudend lage rente betekent dat een verdere daling van de reële rente. Ook dat is een positief signaal voor goud en zilver, omdat beide edelmetalen historisch gezien negatief gecorreleerd zijn met de rente. Dat wil zeggen dat goud profiteert van een dalende rente en meestal daalt in een omgeving met oplopende rentes.

abn-goud-zilver-forecast

Negatieve reële rente is positief voor goud en zilver (Bron: ABN Amro)

Zilverprijs naar $24

De zilverprijs is sinds het begin van dit jaar in euro’s met 42% gestegen, terwijl de goudprijs 26% hoger staat. Zilver heeft de laatste maanden al een behoorlijke inhaalslag gemaakt op goud, maar volgens Boele zit er nog veel meer potentieel in het grijze edelmetaal. Door de groei van de wereldeconomie zal de vraag naar cyclische edelmetalen als zilver, platina en palladium sterk toenemen. Daardoor kan de zilverprijs de komende tijd nog sneller stijgen dan de goudprijs. Voor eind 2017 voorziet Boele een prijs van $24 per troy ounce voor het edelmetaal, dat is een stijging van 20% ten opzichte van het huidige niveau.

abn-verwachting-goud-zilver

ABN Amro verwacht stijging goudprijs en zilverprijs (Bron: ABN Amro)

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold