ABN Amro: Goudprijs gaat naar $1.300

De goudprijs stijgt dit jaar naar $1.300 per troy ounce, zo verwacht analiste Georgette Boele van de ABN Amro. Het nieuwe koersdoel is opmerkelijk, omdat de bank jarenlang heeft vastgehouden aan een veel lager koersdoel voor goud. Eind december schreef de analiste van ABN Amro in haar vooruitblik voor de goudmarkt in 2016 nog dat de goudprijs in 2016 een bodem van $900 per troy ounce zou bereiken.

abn-amro-logoDe reden voor deze draai van 180 graden is dat de ABN Amro negatiever is geworden over de wereldeconomie, zowel in de Verenigde Staten als in de opkomende markten. Ook voorziet Boele economisch zware tijden voor landen die zeer afhankelijk zijn van de export van grondstoffen.

Ook verwacht Boele geen nieuwe renteverhogingen meer door de Amerikaanse centrale bank, één van de belangrijkste reden waarom ze tot voor kort nog zo negatief was over de goudprijs. Een stijgende rente maakt goud kopen minder aantrekkelijk, omdat het edelmetaal geen rente of dividend oplevert.

‘Geen renteverhoging VS’

De verwachting dat de Federal Reserve dit jaar de rente stapsgewijs zou gaan verhogen drukte de prijs van goud eind vorig jaar nog naar het laagste niveau in meer dan vijf jaar tijd. Nu bijna niemand meer rekening houdt met nieuwe rentestappen durven beleggers de stap richting goud weer te wagen.

Beleggers zien in de dalende aandelenkoersen en de aanhoudend lage olieprijs een bevestiging van het uitermate zwakke herstel van de wereldeconomie. Ook staan de banken onder druk door een toenemend percentage slechte leningen op de balans. Dit jaar verloren Europese bankaandelen gemiddeld 20% van hun waarde, terwijl de aandelenmarkt als geheel 10% lager staat dan begin dit jaar.

Goudprijs schiet omhoog

De goudprijs in dollars is sinds het begin van dit jaar al met meer dan 14% gestegen, terwijl de prijs in euro’s ruim 11% omhoog schoot. Met deze krachtige rally is goud op dit moment de best presterende beleggingscategorie van dit jaar.

De plotselinge stijging van de goudprijs vanaf het laagste niveau in meer dan vijf jaar tijd heeft Georgette Boele van de ABN Amro blijkbaar verrast. “We zijn lang negatief geweest over goud, maar we zijn nu positief over de prijzen van edelmetalen. Ons nieuwe scenario voorziet een langdurige periode van zwakke wereldwijde groei”, zo verklaarde Boele tegenover Bloomberg.

De ABN Amro verhoogde ook de koersdoelen voor andere edelmetalen. De zilverprijs gaat volgens de bank dit jaar nog 8% omhoog tot $16,50 per troy ounce, terwijl de platinaprijs in 2016 met 12% zal stijgen naar $1.050 per troy ounce.

oude-koersdoel-abn-amro

ABN Amro hield in december nog rekening met een goudprijs van $900

gs-logo-breed

Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *