ABN Amro verwacht hogere goudprijs

De ABN Amro blijft positief over goud en verwacht nog steeds dat de goudprijs dit jaar naar $1.400 per troy ounce zal stijgen. Volgens analiste Georgette Boele zal de goudprijs stijgen door een zwakkere dollar en onzekerheid over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Wat ook meespeelt is dat beleggers anticiperen op een versoepeling van het monetaire beleid. Volgens Boele stijgt de goudprijs dit jaar tot $1.400 per troy ounce, om volgend jaar verder te klimmen tot $1.500 per troy ounce.

In een nieuw rapport beschrijft analiste Boele vier ontwikkelingen die een positieve impact kunnen hebben op de goudprijs. Het eerste positieve signaal is dat de goudprijs na een prijsdaling eerder dit jaar boven het 200-daags gemiddelde is gebleven, om snel daarna weer te stijgen. Dat is vanuit technisch oogpunt een zeer positief signaal voor goud.

Centrale banken verruimen beleid

De tweede ontwikkeling is dat centrale banken weer wat terughoudender zijn geworden in hun beleid. In plaats van een renteverhoging houdt de markt nu rekening met een renteverlaging door de Federal Reserve. Ook verwacht Boele dat de ECB haar opkoopprogramma weer zal opstarten om de markt te ondersteunen. Een verruiming van het monetaire beleid betekent neerwaartse druk op de rente, waardoor het aantrekkelijker wordt om goud te kopen.

Ook de zwakte in de dollar is voor Boele een reden om positief te zijn over beleggen in goud. Ze merkt op dat financiële markten zich zorgen maken over het onvoorspelbare beleid van Trump. Door het handelsbeleid met importheffing en en sancties neemt het vertrouwen in de kredietwaardigheid van de VS af. Volgens Boele zien we dat nog niet terug in de wisselkoers met de euro, omdat ook de euro problemen kent. De zwakte van de dollar is volgens haar wel zichtbaar in de wisselkoers met de Japanse yen, de Zwitserse frank en de goudprijs.

Lage rente en verwachting van renteverlaging zijn gunstig voor goud (Bron: ABN Amro)

China verdedigt yuan en koopt goud

Het vierde argument voor een hogere goudprijs is dat de Chinese centrale bank haar economie blijft stimuleren en goud blijft kopen. Volgens Boele zullen de Chinese autoriteiten proberen een handelsoorlog te voorkomen. Dat betekent dat ze de waarde van hun munt zullen verdedigen. Ook blijft de centrale bank van China goud kopen, wat gunstig is voor de goudprijs.

ABN Amro verwacht hogere goudprijs (Bron: ABN Amro)

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *