ABN Amro voorziet stijging goudprijs naar $1400

De goudprijs in euro is de laatste weken sterk gedaald, maar in dollars uitgedrukt weet het edelmetaal geen duidelijke richting te kiezen. Toch zullen de positieve factoren later dit jaar echter de overhand krijgen, zo verwacht analist Georgette Boele van de ABN Amro. Volgens Boele, gespecialiseerd in valuta en edelmetalen, kan de goudprijs tegen het einde van dit jaar een koers van $1.300 per troy ounce bereiken. Voor het einde van volgend jaar voorziet ze zelfs een verdere stijging naar $1.400 per troy ounce.

Door de stijging van de euro lijkt het alsof goud op dit moment in de verkoop wordt gedaan, maar in dollars gemeten staat de goudprijs nog steeds bijna tien procent hoger dan begin dit jaar. Dat de goudprijs – ondanks de zwakke dollar en politieke onzekerheid in de Verenigde Staten – niet verder stijgt is volgens Boele het gevolg van de plotselinge koerswijziging van centrale banken.

Deze week suggereerde ECB-president Draghi dat hij de monetaire stimulering op korte termijn wil afbouwen, waarna ook de gouverneurs van de Bank of England en de Bank of Canada opeens hun plannen bekendmaakten om het monetaire beleid te normaliseren. Nu verschillende centrale banken een minder ruim monetair beleid aankondigen komt er meer druk op de Federal Reserve te staan om de rente later dit jaar opnieuw te verhogen.

goldprice-abn-forecast

Goudprijs gevangen in smalle bandbreedte (Bron: ABN Amro)

Goudprijs naar $1.400

Het vooruitzicht van een oplopende rente is volgens analiste Boele de reden dat de goudprijs op dit moment niet verder stijgt en binnen een smalle bandbreedte blijft bewegen. Ze voorziet daarom voor het einde van dit kwartaal een goudkoers van $1.250 per troy ounce, dicht bij de koers die op het moment van schrijven op de borden staat. Later dit jaar zal goud volgens de analiste van ABN Amro opnieuw de weg naar boven weten te vinden, omdat het effect van de zwakkere dollar dan zwaarder zal gaan wegen dan de vrees voor een snelle stijging van de rente.

Voor eind dit jaar voorziet ABN Amro zoals gezegd een goudprijs van $1.300 per troy ounce, die in 2018 verder zal oplopen tot $1.400 per troy ounce. Ook voor zilver en platina zijn de vooruitzichten volgens Boele positief, terwijl palladium op de huidige koers zal stabiliseren. De prijs van palladium is de laatste maanden al flink gestegen en bereikte eerder deze maand zelfs het hoogste niveau in 16 jaar.

verwachting-goudkoers-abn-amro

ABN Amro voorziet stijging goudprijs naar $1.400 per troy ounce (Bron: ABN Amro)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders