Accepteert Zwitserland het referendum over goud?

Over een maand wordt in Zwitserland een referendum gehouden over het terughalen en het uitbreiden van de Zwitserse goudvoorraad. Dat betekent dat de Zwitserse bevolking eindelijk haar stem mag uitspreken over een onderwerp dat voorheen alleen op de agenda van centraal bankiers en politici stond.

De initiatiefnemers van het referendum willen dat Zwitserland stopt met het uitlenen van haar goudreserve, dat de centrale bank de volledige goudreserve terughaalt naar eigen land en dat er in de toekomst ook geen goud meer verkocht mag worden door de centrale bank. Tenslotte staat er ook een bepaling in dat de Swiss National Bank (SNB) 20% van haar totale reserves in fysiek goud moet aanhouden. Om dat percentage te halen moet de centrale bank bijna 1.650 ton goud kopen, zodat de totale voorraad stijgt naar 2.700 ton.

Het idee voor een referendum ontstond al in 2013, toen Luzi Stamm van de Zwitserse Volkspartij (SVP/UDC) een petitie startte over het repatriëren van de goudreserve. Inmiddels is de eerste peiling gehouden, waaruit blijkt dat de Zwitserse bevolking verdeeld is over het terughalen van de goudreserve en de voorgestelde uitbreiding van de goudvoorraad. In totaal stond 45% positief tegenover het voorstel, terwijl 39% tegen is. Nog eens 16% heeft nog geen besluit genomen. Over iets meer dan een maand weten we wat de definitieve uitkomst zal zijn.

Swiss-gold-referendum

Bijna de helft zegt voor het referendum te stemmen (bron: King World News)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Accepteert Zwitserland het referendum over goud?

  • Wie zij ook al weer:’It is not who votes that counts but who counts the votes’……..

    Natuurlijk wordt het zo geregeld dat Zwitserland zijn goud niet gaat terughalen. In het onwaarschijnlijke geval dat men toch voor stemt dan wordt het uit de MSM gehouden en voor de vraag of ze hun goud terug krijgen moet je naar hun Noorderburen kijken.

    Wat denkt het volk wel zomaar de banken tegenwerken!

    Beantwoorden
    • Ik vraag me serieus af of de bevolking ooit echt wat te zeggen krijgt over de nationale goudvoorraden. Dit referendum is volgens mij meer voor de bühne, in de categorie van de goud repatriëring van Duitsland. Leuk dat er ontwikkelingen zijn, maar het is geen game changer.

      Beantwoorden
  • Dit wordt weer een storm in een glas water verder niks .mvg

    Beantwoorden
    • Dat denk ik zelf ook. Ik verwacht niet dat een referendum als dit een grote impact zal hebben zoals op GATA en op KingWorldNews beweerd wordt. Ik ben vooral sceptisch, al zegt het initiatief wel iets over de toenemende belangstelling voor edelmetalen. Men begrijpt dat het belangrijk is en dat goud meer is dan zomaar een grondstof.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo