AFM kuipt in de rol van adviseur!

AFM waarschuwt voor goudkoorts
Normaal beperkt toezichthouder AFM zich tot het opstellen van regels en richtlijnen enerzijds en naming and shaming van malafide aanbieders van beleggingsproducten anderzijds. Maar nu de goudprijs bijna dagelijks een nieuwe recordhoogte aantikt en beleggers bevangen worden door goudkoorts, treedt de toezichthouder onder het ‘motto voorkomen is beter dan genezen’ nu waarschuwend op. Of, belerend is misschien een beter woord.
Op haar website legt de toezichthouder als brugklasdocent uit dat er verschillende manieren zijn om in goud te beleggen en legt meteen uit welke wel en welke niet onder haar toezicht vallen. Ook krijgt de belegger even huis-tuin-en-keuken economieles. “Beleggen in edelmetalen is niet, zoals ten onrechte wel eens wordt gedacht, altijd een veilige investering. In economisch betere tijden gaat het vaak minder goed met de goudkoers.”
Als er straks een ongereguleerd en goudgelakt lijk uit de kast komt rollen, dan kan de toezichthouder in elk geval zeggen dat de belegger gewaarschuwd was. Misschien heeft de VEB wat dat betreft misschien een spoor te pakken, met de onomwonden kritiek op ‘De Gouden Eeuw’.
    Hieronder de tekst van de AFM:
 
Bevangen door goudkoorts? 
 
Goud heeft aantrekkingskracht, zeker in onzekere tijden. Steeds meer mensen beleggen in goud maar ook in platina en zilver. Er zijn verschillende manieren om in edelmetalen te beleggen met verschillende risico’s. 
 
De drie mogelijkheden: 
 
1. Kopen van een edelmetaal zelf (bijvoorbeeld via inteet) 
 
U haalt het edelmetaal zelf op bij de verkoper of het wordt bij u thuis afgeleverd? Dit is gewone koop, te vergelijken met de aankoop van bijvoorbeeld een sieraad en valt niet onder het toezicht van de AFM. 
 
2. Kopen van een hoeveelheid edelmetaal dat niet fysiek ter hand wordt gesteld (bijvoorbeeld via inteet)
 
Het edelmetaal wordt voor u opgeslagen of bewaard door een derde? Dit valt onder toezicht van de AFM. Er zijn op dit moment nog geen vergunninghouders voor deze vorm van beleggen. 
 
3. Edelmetaalfondsen en trackers
 
U gaat beleggen in een fonds dat investeert in een edelmetaal? Ook dit valt onder toezicht van de AFM. 
 
Bij optie 2 en 3 geldt de volgende regel. Als deelname alleen mogelijk is boven 50.000 euro dan heeft het fonds geen vergunning nodig en staat het fonds niet onder toezicht van de AFM. Met de AFM registers kunt u controleren of een fonds een vergunning van de AFM heeft. 
 
Beleggen in edelmetalen is niet, zoals ten onrechte wel eens wordt gedacht, altijd een veilige investering. In economisch betere tijden gaat het vaak minder goed met de goudkoers. 
 
Gelooft u in de waarde van goud of een ander edelmetaal? Laat u vooraf goed adviseren, verzamel informatie en vergelijk de verschillende mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.