Amerika exporteert goud naar China

Amerika heeft in de afgelopen jaren netto meer goud geëxporteerd dan ze invoerde. Het verschil tussen import en export kan voor een belangrijk gedeelte toegeschreven worden aan de Chinezen. Sinds 2011 komt ongeveer de helft van de netto export van goud bij de Chinezen terecht. Dat blijkt uit een grafiek die ‘KoosJansen’ maandag op zijn blog publiceerde. KoosJansen dook in de data van usatrade.census.gov en telde alle transacties van ‘non monetary’ goud. Voor de zuiverheid van de data liet hij de categorieën als ‘scrap gold’ buiten beschouwing. Van dit goud is de zuiverheid niet direct af te leiden.

Amerika exporteert goud

Hoe dan ook, onderstaande grafiek laat de verhouding zien tussen de import en de export van goud. In één oogopslag wordt duidelijk dat de Verenigde Staten sinds 2010 meer goud exporteerden dan importeerden. In 2012 was de netto export van goud door de VS ongeveer 214 ton, daarvan ging volgens onderzoek van KoosJansen 130 ton richting China (60,7%). In de eerste helft van dit jaar heeft de VS netto al 166 ton goud verkocht, waarvan 101 ton bestemd was voor China (60,8%).

Amerikaanse export en import van goud
Amerikaanse export en import van goud, klik voor grotere afbeelding (Bron: KoosJansen)

Goudmijnproductie

Netto exporteerde de VS meer goud dan ze importeerde, maar die ontwikkeling is minder zorgwekkend dan ze misschien lijkt. De Verenigde Staten staat namelijk nog steeds in de top 5 van goud producerende landen. In 2011 produceerden Amerikaanse goudmijnen in totaal 234 ton goud, in 2012 was dat 227 ton. Jaarlijks neemt de bovengrondse goudvoorraad binnen de Amerikaanse landsgrenzen toe, zo lang de netto export kleiner is dan de mijnproductie. In 2012 lagen deze volumes al dicht bij elkaar.

Eén gedachte over “Amerika exporteert goud naar China

 • 23 juli 2013 om 18:44
  Permalink

  Hi, my question is whether these flow data are the physically shipped volumes or can it be also gold that is still in the cellars of FedRes, JPMorgan, Comex, etc. and got a reallocation from a US- to a non-US-owner.
  Considering the fact that only 130T went physically to China in 2013 seems not logical when considering imports into China greater then 1100T.
  Thanks! Regards!
  Erik

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.