Amerikaanse gouden munten bij Hollandgold

Amerikaanse gouden munten uit het tijdperk van de goudstandaard zijn nog steeds zeer geliefd bij beleggers. Deze munten waren wettig betaalmiddel in de Verenigde Staten, totdat president Roosevelt in 1933 het privé bezit van goud aan banden legde. Nadat Amerikanen hun gouden munten hadden ingeleverd werd de dollar gedevalueerd van $20,67 naar $35 per troy ounce.

Door de confiscatie van goud verdwenen veel oude Amerikaanse dollarmunten uit circulatie. De Amerikaanse regering liet een nieuwe zwaarbeveiligde goudkluis bouwen in Fort Knox, waar al het omgesmolten muntgeld in de vorm van goudbaren bewaard wordt. Gelukkig bleef een deel van de munten bewaard, omdat men ze verstopte of naar het buitenland exporteerde.

Pas in 1974 werd het privé bezit van goud in de Verenigde Staten weer toegestaan, toen de goudwaarde van de dollarmunten vele malen hoger was geworden dan de nominale waarde. Omdat deze munten zeer beperkt beschikbaar zijn en omdat ze zeer geliefd zijn bij verzamelaars worden ze tegen een relatief hoge premie verhandeld.

Hollandgold heeft onlangs een aantal van deze Amerikaanse gouden dollarmunten ingekocht, waaronder de $20 ‘Liberty Head’ en de ‘Saint Gaudens’ en de $10 ‘Indian Head’ en ‘Liberty Head’. Hieronder meer u informatie over deze prachtige munten.

$20 ‘Liberty Head’

De $20 ‘Liberty Head’ munt werd geslagen van 1849 t/m 1907. Deze gouden munt werd in omloop gebracht tijdens goudkoorts in Californië, toen de markt overspoeld werd met een grote hoeveelheid goud. Er was vraag naar een groter muntstuk dan de $10 ‘Eagle’ (de grootste munt conform de Amerikaanse muntwet van 1792) en dat werd uiteindelijk een twee keer zo grote gouden munt die als bijnaam ‘Double Eagle’ kreeg.

De $20 ‘Liberty Head’ werd ontworpen door James B. Longacre en kreeg vrijwel hetzelfde ontwerp als de $10 munten uit die tijd. Het goudgehalte is met 0,9675 troy ounce twee keer zo groot als dat van de tien dollar munten. Net als de andere dollarmunten heeft ook dit exemplaar een zuiverheid van 90% goud, aangevuld met 10% koper.

20-dollar-double-eagle-gold-gouden-munt-kop

$20 ‘Liberty Head’ gouden munt (1849-1907)

$20 ‘Saint Gaudens’

Vanaf 1907 kwam er een nieuw type ‘Saint Gaudens’ $20 gouden munt in omloop, die ontworpen werd door de beroemde beeldhouwer Saint-Gaudens. Deze munten zijn qua afmetingen en gewicht identiek aan de oudere ‘Liberty Head’, maar hebben een compleet vernieuwd design. Van deze munten werd een beperkt aantal exemplaren met een zeer hoog relief geslagen, maar toen bleek dat deze munten minder goed gestapeld konden worden ging men uiteindelijk over op een ontwerp met minder relief.

Op de ‘Saint Gaudens’ variant van de $20 munt staat een portret van ‘Liberty’ als symbool van vrijheid. Op de andere kant van de munt staat een adelaar afgebeeld. De 46 en later 48 sterren op de munt symboliseren de verschillende Staten van Amerika. Deze munten werden tot en met 1933 geslagen, maar de munten van het laatste jaar zijn zeer zeldzaam. Bijna alle 445.500 munten die in dat jaar geslagen werden zijn omgesmolten, met uitzondering van een stuk of twintig exemplaren die uit het munthuis gestolen werden. In 2002 werd er $7,59 miljoen voor een exemplaar uit 1933 betaald.

20-dollar-saint-gaudens-eagle-gold-gouden-munt

$20 United States ‘Saint Gaudens’ munt (1907-1933)

$10 American Eagle ‘Liberty Head’

De $10 American Eagle ‘Liberty Head’ gouden munt werd ontworpen door Christian Gobrecht en werd geslagen in de periode van 1838 tot 1907. Deze gouden munt bevat 0,48375 troy ounce puur goud en heeft net als de $20 munten een zuiverheid van 90% goud. Deze munten hebben een nominale waarde van tien dollar en worden ook wel de ‘Liberty Head’ genoemd. Op deze munt staat het portret van Lady Liberty, omringd door dertien sterren die de Amerikaanse staten vertegenwoordigden.

10_dollar_liberty_head_gouden_munt

$10 American Eagle ‘Liberty Head’ gouden munt (1838-1907)

$10 ‘Indian Head’

In 1907 kwam er ook een nieuw ontwerp voor de $10 gouden munten. Dat werd de ‘Indian Head’, eveneens ontworpen door beeldhouwer Saint Gaudens. Deze munt is qua afmetingen identiek aan de oudere Liberty Head van tien dollar. Ook bevat deze munt met 0,48375 troy ounce dezelfde hoeveelheid goud. Deze ‘Indian Head’ munten werden geslagen tot en met 1933. Op de voorzijde van deze munt staat een adelaar op een bos van pijlen, terwijl op de keerzijde een indiaan met een kenmerkende indianentooi staat afgebeeld. Ook staat op deze zijde het jaartal van de munt.

10-dollar-indian-head

$10 ‘Indian Head’ gouden munt (1907-1933)

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, uw adres voor de aankoop van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via [email protected] of bel +31(0)88-4688400. 

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *