Amerikaanse minister van Financiën inspecteert goud Fort Knox

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin heeft onlangs een bezoek gebracht aan Fort Knox, de militaire basis waar 60% van de nationale goudvoorraad opgeslagen ligt. Het bezoek is opmerkelijk, omdat er sinds de opening van de goudkluis in 1936 nog maar twee keer eerder een minister van Financiën op bezoek is geweest om de goudvoorraad te inspecteren.

Na afloop van het bezoek verklaarde Mnuchin op twitter dat al het goud er nog ligt. De laatste keer dan een minister van Financiën de goudkluis van Fort Knox bezocht was in 1948, toen John Snyder de minister van Financiën was.

Goudvoorraad in Fort Knox

Met de invoering van de Gold Reserve Act in 1934 kwam er een einde aan de goudstandaard en werd het voor de Amerikaanse bevolking verboden om een substantiële hoeveelheid goud te bezitten. De bevolking werd door Executive Order 6102 van president Roosevelt op straffe van een grote geldboete of een gevangenisstraf verplicht gouden munten in te wisselen voor papiergeld.

De regering zocht een plek om dat goud op te slaan en besloot daarom een nieuwe goudkluis te bouwen op de legerbasis van Fort Knox. Alle ingeleverde munten werden direct omgesmolten tot goudbaren, wat ook verklaart waarom veel goudstaven in Fort Knox een zuiverheid van ongeveer 90% hebben. Dat is namelijk hetzelfde percentage goud als in de gouden dollarmunten.

De goudkluis van Fort Knox spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Niet alleen omdat er zoveel goud ligt, maar ook vanwege de geheimzinnigheid waarmee deze omgeven is. De laatste keer dat andere mensen dan het personeel van Fort Knox de goudkluis van binnen zagen was in 1974, toen Amerikaanse congresleden een bezoek brachten aan de militaire basis. De laatste keer dat alle goudbaren ook daadwerkelijk geteld werden was in 1953. Sindsdien heeft er geen volledige ‘audit’ meer plaatsgevonden, al werd een aantal jaar geleden wel een ruim 1.200 pagina’s tellende lijst van goudbaren openbaar gemaakt.

Bij het grote publiek werd Fort Knox bekend door de James Bond film Goldfinger uit 1964. In deze film weet James Bond, gespeeld door Sean Connery, te voorkomen dat de Amerikaanse goudvoorraad besmet wordt door een radioactieve bom.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.