AngloGold Ashanti moet ruim $2 miljard afschrijven

De goudmijn AngloGold Ashanti moet $2,2 tot $2,6 miljard afschrijven op haar bezittingen, zo blijkt uit een trading update die het bedrijf vlak voor publicatie van de kwartaalcijfers heeft vrijgegeven. De afschrijving is het gevolg van een dalende goudprijs, waardoor de potentiële opbrengst van de mijn lager uitvalt.

AngloGold Ashanti voegt zich bij de steeds groter wordende groep goudmijnen die moet afschrijven op de waarde van de bezittingen. In een toelichting schrijft de goudmijn dat ze voor de rest van 2013 worden alle bedrijfsplannen en reserves herzien en geoptimaliseerd heeft, zodat ze een weerspiegeling geven van een lagere goudprijs. De afschrijving heeft volgens de goudmijn geen gevolgen voor de cashflow.

Productie omlaag

In het tweede kwartaal haalde het bedrijf 935.000 troy ounce uit de grond tegen een totale ‘cash cost’ van $900 tot $920 per troy ounce. Dat was conform de verwachtingen ten aanzien van volume en kostprijs. Voor heel 2013 heeft het bedrijf haar doelstelling naar beneden bijgesteld. Hield de mijn eerder nog rekening met een productie van 4,1 tot 4,4 miljoen troy ounce goud, nu is het doel bijgesteld naar 4 tot 4,1 miljoen troy ounce. AngloGold Ashanti bereid haar productieproces voor op een goudprijs tussen de $1.100 en $1.200 per troy ounce. Concurrent Gold Fields heeft haar productieproces ook al afgestemd op een goudprijs van $1.300 per troy ounce.

“De daling van de gemiddelde goudprijs met $220 per troy ounce zal onze resultaten voor het tweede kwartaal negatief beinvloeden. We zullen op alle fronten onze focus op efficientie aanscherpen”, zo verklaarde de CEO van AngloGold Ashanti. Het bedrijf gaat de productieplannen bij 21 mijnen in tien verschillende landen herzien. Goud dat niet winstgevend geproduceerd kan worden zal voorlopig niet gewonnen worden.

Winstgevendheid omlaag

Volgens Scotiabank zet een goudprijs van $1.000 tot $1.200 per troy ounce druk op de balans van veel goudmijnen. In de praktijk betekent het dat er minder geld overblijft voor exploratie en dat er gesneden moet worden in de kosten. Ook kan de dividenduitkering omlaag gaan bij dergelijke goudprijzen.

Analisten van Citi wisten te melden dat 90% van de goudmijnen een cash cost hebben van mindedan $1.010 per troy ounce. Het aantal goudmijnen dat in de problemen gekomen is door de prijsdaling van de afgelopen maanden zal dus beperkt gebleven zijn. Slechts 1% van alle mijnen heeft een kostprijs van meer dan $1.400 per troy ounce.

Door de daling van de goudprijs zijn ook de mijnaandelen hard onderuit gegaan. Ten opzichte van een jaar geleden staat de koers van AngloGold Ashanti meer dan de helft lager. Daardoor is het voor goudmijnen momenteel niet aantrekkelijk om nieuwe aandelen uit te schrijven. Ook AngloGold probeert nu vreemd vermogen aan te trekken. Ze voert gesprekken met Citigroup, Deutsche Bank en Goldman Sachs om geld te lenen.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *