Arizona wil belasting op goud en zilver schrappen

In Arizona is een nieuw wetsvoorstel aangenomen dat het gebruik en bezit van goud en zilver moet stimuleren. In het wetsvoorstel worden goud en zilver erkend als een valuta en worden beide edelmetalen uitgezonderd van de zogeheten ‘capital gains tax’, een vorm van vermogensbelasting die je betaalt over de winst op beleggingen.

Het wetsvoorstel geeft een ruimere definitie van het begrip wettig betaalmiddel, waardoor ook gouden munten en zilveren munten als zodanig beschouwd kunnen worden. Dat heeft ook gevolgen voor de manier waarop de belastingdienst naar edelmetalen kijkt, want die worden dan op dezelfde manier behandeld als dollars. Het verkopen van goud of zilver voor dollars wordt dan in feite een valutatransactie, waar geen vermogensbelasting over betaald hoeft te worden.

Onder de huidige wetgeving in Arizona moeten spaarders en beleggers belasting betalen over de waardestijging van goud en zilver, zelfs als ze het edelmetaal rechtstreeks willen ruilen voor goederen of diensten. Volgens het wetsvoorstel moet deze belasting verrekend kunnen worden met de inkomstenbelasting.

20-dollar-saint-gaudens-eagle-gold-gouden-munt

Komen gouden munten terug als wettig betaalmiddel?

Goud als geld

Met dit wetsvoorstel wordt goud en zilver opnieuw erkend als alternatief betaalmiddel en wordt in feite de Amerikaanse grondwet weer erkend. Daarin staat namelijk dat alleen goud en zilver gebruikt mogen worden om schulden af te lossen. Maar gaandeweg hebben de edelmetalen plaatsgemaakt voor fiatgeld, waar de Federal Reserve sinds 1913 het monopolie op heeft.

Met de acceptatie van dit wetsvoorstel kan een nieuwe wet ingevoerd worden die gouden en zilveren munten op gelijk niveau zet met de Amerikaanse dollar. Daarmee krijgt de bevolking van de staat Arizona weer de keuze tussen dollars en edelmetalen als betaalmiddel.

“Dit zal het monopolie van de Federal Reserve niet in één keer beëindigen, maar het legt een fundament en opent de deur voor meer marktactiviteit. Dit is een belangrijk onderdeel van een grotere strategie en activisten in Arizona moeten doorgaan om deze wetten erdoor te krijgen”, zo verklaarde Michael Boldin van het Tenth Amendment Center, een beweging die zich inzet voor een beperking van de rol van de federale overheid en die pleit voor een grotere rol voor de individuele Staten.

Goud of geld?

Het is nog maar de vraag of de massa zal overstappen op gouden en zilveren munten, wanneer ze daar de kans toe krijgen. De praktijk heeft uitgewezen dat het overgewaardeerde geld het ondergewaardeerde geld uit omloop verdrijft, zoals ook beschreven is in de wet van Gresham. Dat zou betekenen dat men liever de dollars zonder intrinsieke waarde dan gouden en zilveren munten met intrinsieke waarde zal uitgeven.

De dollars zullen als het overgewaardeerde geld in circulatie blijven, terwijl de ondergewaardeerde gouden en zilveren munten waarschijnlijk opgepot zullen worden. Ook als deze weer wettig betaalmiddel worden. Het zou hoe dan ook een positieve bijkomstigheid zijn als beide edelmetalen worden vrijgesteld van belasting. Dat maakt het aantrekkelijker om een deel van je vermogen te beleggen in goud, zeker als andere beleggingen wél belast worden met die zogeheten capital gains tax.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders