Armenië heeft besloten om opnieuw een goudreserve aan te leggen, zo meldt de Armeense krant Haykakan Zhamank. Volgens de krant zal de centrale bank deze taak op zich nemen, al blijft nog onduidelijk hoeveel edelmetaal zij zal kopen.

Eind 2003 verkocht de Armeense centrale bank haar goudreserve van ongeveer 1,4 ton, omdat de centrale bank veel vertrouwen had in de liquiditeit van de wereldwijde goudmarkt. Met andere woorden, ze was ervan overtuigd dat ze het goud op ieder moment heel gemakkelijk kon terugkopen, omdat er meer dan genoeg aanbod was. Verschillende Europese centrale banken verkochten in die jaren honderden tonnen goud.

Goud verkopen

De centrale bank had destijds veel vertrouwen in de euro en zag daarom geen reden om naast valutareserves ook edelmetaal aan te houden. Ze verkocht het goud voor minder dan $400 per troy ounce en voegde de opbrengst van $17 miljoen toe aan haar valutareserves, die op dat moment een omvang hadden van in totaal bijna $500 miljoen.

“De sterke correlatie tussen goud en de euro betekent dat we – zelfs zonder goud in onze internationale reserves – hetzelfde niveau van diversificatie kunnen behouden en tegelijkertijd het rendement op onze reserves kunnen verhogen.”

russian-goldbars

Armenië wil goudvoorraad herstellen

Armenië wil goudvoorraad terug

Armenië heeft blijkbaar toch spijt gekregen van de verkoop van het goud, want sinds het uitbreken van de financiële crisis is de vraag naar het edelmetaal wereldwijd spectaculair toegenomen. Centrale banken zijn nu al zeven jaar op rij netto kopers van goud, terwijl particulieren steeds vaker goud kopen als alternatieve vorm van vermogen.

Door deze ontwikkelingen is het aanbod van goud op de wereldmarkt veel krapper geworden. Verschillende Europese centrale banken willen hun goud daarom liever weer in eigen land bewaren. Nederland en Duitsland hebben al honderden tonnen goud weggehaald uit New York en Oostenrijk haalde een deel van haar goud weg bij de Bank of England. Deze ontwikkelingen hebben ongetwijfeld een rol gespeeld in het Armeense besluit om een weer een nieuwe goudvoorraad aan te leggen.

Stijging goudprijs

Het is te hopen dat de Armeense centrale bank met de opbrengst van het goud een goed rendement heeft behaald, want een troy ounce goud kost vandaag de dag meer dan $1.200. Dat is drie keer zoveel als eind 2003, toen ze alles verkocht.

De centrale bank van Armenië beschikt volgens de laatste cijfers over $2 miljard aan valutareserves. Zouden ze daarvan 10% willen omzetten in edelmetaal, dan zouden ze daar bij de huidige goudprijs iets meer dan 50 ton goud voor terugkrijgen.

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, uw adres voor de aankoop van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via klantenservice@hollandgold.nl of bel +31(0)88-4688400.