Bank of China biedt boven de spotprijs op gouden munten

Simon Black was begin 2011 ook al in Hong Kong en kocht daar met de lokale valuta een 1 troy ounce gouden Maple Leaf voor slechts 0,5% boven de spotprijs. Dat was al bijzonder laag, want doorgaans liggen de premies op de meest gangbare gouden munten van 1 troy ounce tussen de 4 en 6 procent. Inmiddels is die premie ook in Hong Kong weer gestegen, want bij zijn meest recente bezoek aan Hong Kong was het prijskaartje van een gouden Maple Leaf van 1 troy ounce in Hong Kong dollars 4,5% hoger dan de spotprijs.

Daarmee lijkt Hong Kong minder interessant te zijn geworden voor goudhandelaren, maar dat is maar ten dele waar. Zo merkte Simon Black op dat ook de inkoopprijs van gouden munten flink was gestegen, tot bijna 4,4% boven de spotprijs bij het goudloket van de Bank of China. Dat is vrij zeldzaam, want elders in de wereld leveren gouden munten als de populaire en gangbare Canadese Maple Leaf bij inruil niet (veel) meer op dat de spotprijs van goud. Het verschil tussen de verkoop en inkoop van deze gouden munt was slechts 50 HKD, omgerekend bijna €5. Een dergelijk kleine spread tussen inkoop en verkoop was ook van toepassing op de gouden Chinese Panda munt van 1 troy ounce. Die werd volgens Black in Hong Kong aangeboden voor 4,1% boven spot en ingekocht voor 4% boven spot. Het verschil tussen aankoop en verkoop was daar slechts €4.

Om dat in perspectief te plaatsen: wie in Nederland een gouden Maple Leaf munt van één troy ounce koopt en die vervolgens bij een gelijke spotprijs verkoopt bij een goudhandelaar is al gauw €40 kwijt aan de spread tussen inkoop en verkoop. Het minimale verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs in Hong Kong ten opzichte van andere delen van de wereld suggereert dat de goudhandel in Hong Kong intensiever is en dat er in die regio meer vraag is naar goud ten opzichte van het beschikbare aanbod aan fysiek goud. Banken kopen graag gouden munten en zijn bereid daar bijna de verkoopprijs voor te betalen.

Volgens Simon Black kan het lucratief zijn om in Hong Kong een aantal gouden Chinese Panda en Australische Kangaroo muntstukken te kopen voor 4 tot 4,5 procent boven de spotprijs en deze weer te verkopen in de VS, waar de premie op dit soort munten aanzienlijk hoger is. Amerikanen die een aanzienlijk hoeveelheid gouden munten willen verkopen zouden op diezelfde manier in theorie een reisje naar Hong Kong kunnen bekostigen door de gouden munten daar bij een bank te verkopen voor enkele procenten boven de spotprijs.

Chinezen kopen gouden munten
Chinezen kopen gouden munten
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo