Vorig jaar schreven we al dat banken de goudprijs niet kunnen voorspellen. Begin 2013, toen de goudprijs ongeveer op $1.650 per troy ounce stond, waren hun verwachtingen voor het komende jaar overwegend zeer optimistisch. De analyses liepen uiteen van een gelijk blijvende goudprijs tot een stijging naar meer dan $2.000 per troy ounce. Uit de selectie van tien verschillende banken was er op dat moment niet één die voorzag dat de goudprijs in 2013 scherp naar beneden zou gaan. Gemiddeld voorzagen de banken een goudprijs van $1.824 per troy ounce voor dat jaar.

We weten allemaal wat er sindsdien gebeurd is… In dollars daalde de goudprijs vorig jaar met ruim 28% en in euro’s ging er zelfs meer dan 32% van de prijs af over heel 2013.

Verwachting goudprijs voor 2014?

Maar wat heeft die prijsdaling gedaan met de vooruitzichten van bankanalisten? Goudstandaard verzamelde begin dit jaar de meest actuele koersdoelen van een groot aantal verschillende banken, waaronder Goldman Sachs, Bank of America, Deutsche Bank, Barclays, UBS, Credit Suisse, HSBC, Société Générale en Morgan Stanley. We hebben deze cijfers toegevoegd aan de bestaande reeks, met als resultaat de volgende grafiek.

Meeste banken hebben hun verwachting voor de goudprijs in 2014 drastisch bijgesteld

Meeste banken hebben hun verwachting voor de goudprijs in 2014 drastisch bijgesteld

Bankanalisten extrapoleren rendementen uit verleden?

Na de scherpe prijsdaling in de eerste helft van 2013 hebben veel banken hun veel te positieve koersdoel voor goud naar beneden bijgesteld. De rode en groene balkjes in bovenstaande grafiek laten zien hoe banken plotseling hun vooruitzichten hebben aangepast op de nieuwe werkelijkheid. Vergeleken met het begin van 2013 werd het koersdoel van veel banken met honderden dollars per troy ounce naar beneden bijgesteld. Op dit moment verwachten de banken dat de goudprijs in 2014 zal zakken naar $1.187 per troy ounce, dicht bij de absolute bodem van vorig jaar.

In tegenstelling tot wat de meeste banken verwachten  maakte goud in de eerste twee maanden van het nieuwe jaar een goede comeback. De prijs van goud is al meer dan 10% gestegen en is voor het eerst in ruim een jaar weer door het 200-daags gemiddelde gebroken. Als gevolg daarvan staat de goudprijs nu al meer dan $75 per troy ounce boven het koersdoel van banken.

Het lijkt er dus op dat analisten van banken – net als veel beleggers – resultaten uit het verleden extrapoleren naar de toekomst. Hun koersdoelen bleken begin 2013 veel te optimistisch, terwijl hun meest recente koersdoelen te pessimistisch lijken te zijn.

Koersdoelen banken wijken soms sterk af van werkelijke prijsontwikkeling

Koersdoelen banken wijken soms sterk af van werkelijke prijsontwikkeling