Barclays krijgt £26 miljoen boete voor goud fixing

De Britse financiële toezichthouder heeft Barclays een boete van £26 miljoen opgelegd voor fouten die gemaakt zijn ten aanzien van de fixing van de goudprijs. Ook werd handelaar Daniel James Plunkett uit zijn functie gezet voor ‘ongepast gedrag’. Volgens de toezichthouder wist Barclays onvoldoende duidelijk te maken dat er geen sprake was van tegengestelde belangen tussen de bank en haar klanten ten aanzien van de goud fixing.

De belangen van klanten werden tussen 2004 en 2013 ondergeschikt gemaakt aan die van de bank, zo stelt de toezichthouder in een verklaring. “Plunkett betaalt een hoge prijs voor het feit dat hij persoonlijke belangen zwaarder heeft laten wegen dan de integriteit van de markt en de belangen van klanten. Handelaren die in de verleiding komen klanten uit te buiten voor een snelle winst moeten zich ervan bewust zijn dat hun reputatie en hun levensonderhoud in gevaar kan komen”, zo verklaarde Tracey McDermott van de Britse toezichthouder FCA. Barclays slaagde er volgens de FCA niet in deze risico’s in kaart te brengen en te minimaliseren.

Boete

Plunkett, de handelaar die in dienst was bij Barclays, misbruikte een zwak punt in het computersysteem van de bank waarmee hij invloed kon uitoefenen op de PM fixing van de goudprijs. Met deze truc wist hij steeds winst te maken ten koste van de klanten van de bank. Plunkett wist er in totaal $1,75 miljoen mee te verdienen. Dat is veel minder dan de boete van £26 miljoen die Barclays heeft gekregen. De handelaar moet zelf een boete van £95.600 betalen aan de toezichthouder en mag in de toekomst niet meer soortgelijke werkzaamheden voor financiële instellingen verrichten. Plunkett was hoofd van de afdeling edelmetalen bij Barclays. Hij was verantwoordelijk voor de vaststelling van de prijzen van verschillende beleggingsproducten die gebaseerd zijn op de prijzen van edelmetalen.

Lees meer op de Wall Street Journal.

Barclays krijgt hoge boete van de FCA voor manipulatie van de goudprijs fixing

Barclays krijgt hoge boete van de FCA voor manipulatie van de goudprijs fixing

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Barclays krijgt £26 miljoen boete voor goud fixing

  • ” Plunkett wist er in totaal $1,75 miljoen mee te verdienen. Dat is veel minder dan de boete van £26 miljoen die Barclays heeft gekregen”

    En hoeveel miljard heeft barclays als bank met deze fraude verdiend ?
    Eigenlijk altijd krijgen banken een boete die slechts een fractie bedraagt van de frauduleus behaalde winst. Soms (zoals in dit geval) moet een kleine vis er voor boeten.
    Daarom gaan banken gewoon door met mega fraude.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *