Goudmijnen wordt door veel beleggers gezien als een soort hefboom op beleggen in fysiek goud, omdat de winstmarge van een goudmijn meer dan evenredig stijgt of daalt bij een verandering van de goudprijs. Stijgt de goudprijs, dan stijgt de waarde van goudmijnaandelen doorgaans veel harder. Ook bij een prijsdaling zien we dat de mijnen vaak harder onderuit gaan dan de onderliggende waarde van het goud.

Wie de koersontwikkeling van goudmijnen de afgelopen jaren gevolgd heeft ziet meteen dat dit een zeer risicovolle belegging is. De koersbewegingen zijn zo groot dat het voor de lange termijn niet verstandig is om met geleend geld in goudmijnaandelen te beleggen.

Hefboom op goud?

De volgende grafiek laat zien welk rendement je zou halen als je met een hefboom van drie long of short gaat op de NYSE Arca Gold Miners Index, een mandje van bijna vijftig verschillende goudmijnen over de hele wereld. Was je twee jaar geleden met een hefboom van drie keer long gegaan op deze index, dan was je nu bijna 60% van je geld kwijt geraakt.

Ging je twee jaar geleden met dezelfde hefboom short op goudmijnen, dan was 96% van je inleg verdampt! Beleggen zonder hefboom bleek de meest verstandige optie, want dan had je over de afgelopen twee jaar een rendement van ruim 19% behaald.

gold-versus-goldminers-leverage

Beleggen in goudmijnen? Pas op met leverage! (Grafiek via twitter)

Goud versus goudmijnen

Twijfelt u tussen goud kopen of beleggen in goudmijnen? Dan is het belangrijk om eerst vast te stellen wat het doel van de belegging is. Maakt u zich zorgen over de waarde van het geld of de stabiliteit van het financiële systeem? Dat verdient een belegging in fysiek goud de voorkeur, omdat het edelmetaal geen tegenpartij risico kent. Ook kun u dan altijd over dit vermogen beschikken, zelfs in een crisissituatie waarin de banken gesloten blijven en je maar beperkt geld van je bankrekening kunt halen.

Wil je vooral rendement halen en ben je bereid meer risico te nemen, dan kan een belegging in goudmijnen interessant zijn. Stijgt de goudprijs, dan gaat de waarde van de mijnen meestal harder omhoog. Wel is het raadzaam om voorzichtig te zijn met een hefboom, omdat je dan veel meer risico loopt om je inleg te verliezen.

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.