Beleggers stappen weer in zilver-ETF’s na daling zilverprijs

De zilverprijs is in de tweede helft van deze maand bijna tien procent gedaald en dat trekt opnieuw koopjesjagers aan. Op woensdag, toen de prijs van het edelmetaal voor de zevende handelsdag op rij daalde, voegden beleggers 2,93 miljoen troy ounce zilver toe aan hun positie in het iShares Silver Trust. Dat was de grootste instroom van edelmetaal in één dag sinds oktober vorig jaar. Het iShares Silver Trust is het grootste zilver-ETF ter wereld, dat bij beleggers beter bekend staat onder de afkorting SLV.

Zilver was tot voor kort de best presterende grondstof in de Bloomberg Commodity Index, een mandje van 22 verschillende grondstoffen. Halverwege april werd er bijna €560 betaald voor een kilo zilver, ruim 15% hoger dan de koers van begin dit jaar. Daarna begonnen de prijzen van goud en zilver weer te dalen, wat voor een belangrijk deel het gevolg is van de uitslag van de Franse presidentsverkiezingen. Op vrijdagochtend stond de zilverprijs op iets meer dan €510 per kilogram, het laagste niveau in zeven weken tijd.

Emmanuel Macron kwam afgelopen zondag als populairste kandidaat uit de bus en versloeg daarmee de eurosceptische Marine Le Pen, waardoor de zorgen over een mogelijke ‘Frexit’ naar de achtergrond verdwenen. Beleggers haalde opgelucht adem en verschoven hun vermogen van edelmetalen richting de aandelenmarkt en de obligatiemarkt.

silver-etf-bloomberg

Beleggers stappen weer in zilver na prijsdaling

Koopjesjagers stappen in zilver

Afgelopen dinsdag werd bekend dat de Chinese import van zilver in maart met 42% was toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. Dit cijfer, gecombineerd met de lagere zilverprijs, gaf beleggers deze week de motivatie om hun positie in het edelmetaal weer uit te breiden. ETF-handelaar Dave Lutz van JonesTrading Institutional Services gaf de volgende verklaring tegenover Bloomberg.

“Misschien is iemand zijn shortpositie aan het afdekken in de verwachting dat de zilverprijs weer zal gaan stijgen en doet deze partij dat via een zilver ETF. Er zijn veel factoren wereldwijd die ervoor kunnen zorgen dat mensen in edelmetalen stappen en zilver kan dan ook een ritje omhoog maken.”

Een verdere daling van de zilverprijs is niet uitgesloten, maar tegelijkertijd zijn er genoeg redenen om positief te zijn over het edelmetaal. Analist Suki Cooper van Standard Chartered schreef in een onlangs gepubliceerd rapport dat de productie van zilvermijnen vorig jaar voor het eerst in 2004 was gedaald. Voor dit jaar verwacht Cooper opnieuw een daling van de productie, wat betekent dat er minder zilver op de markt komt. Zonder een stijging van de zilverprijs is er volgens haar slechts beperkt ruimte voor de mijnen om nieuwe winstgevende projecten op te starten.

Zilver als veilige haven

Spaarders en beleggers zien zilver als een veilige haven in onzekere tijden, omdat het edelmetaal een tastbare bezitting is zonder tegenpartij risico. Beleggers die zilver kopen verwachten dat de prijs van het edelmetaal flink zal stijgen in een monetaire crisis.

Zilver heeft net als goud een geschiedenis als monetair metaal, maar vandaag de dag wordt eerstgenoemde vooral gebruikt voor industriële toepassingen. Daardoor reageert de prijs van het metaal ook op veranderingen in de economische cyclus.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders