Het beleggingsfonds RIT Capital Partners van Jacob Rothschild heeft besloten een deel van haar bezittingen in Britse ponden af te stoten, omdat er als gevolg van de Brexit meer onzekerheid is over de Britse economie en over de waarde van de valuta. In plaats daarvan zoekt hij toevlucht in veilige havens als goud en andere edelmetalen. In de eerste helft van dit jaar verkleinde zijn fonds de blootstelling aan de Britse munt al van 47 naar 34 procent. Kort geleden is deze positie verder afgebouwd tot slechts een kwart van de portefeuille.

Door een deel van de beleggingen in Britse ponden te verkopen is het fonds minder kwetsbaar voor een waardedaling van de munt en voor een zwakkere groei van de Britse economie. Met de opbrengsten breidde Rothschild zijn positie in goud en andere edelmetalen juist verder uit. Goud staat te boek als vluchthaven in onzekere tijden, omdat het edelmetaal niet gebonden is aan een specifieke valuta en omdat het geen tegenpartij risico kent.
Rothschild: “Ongekend monetair experiment”

Jacob Rothschild merkt op dat het nog nooit eerder is voorgekomen dat centrale banken over de hele wereld stimuleringsprogramma’s uitvoeren en dat de rente op zoveel staatsleningen negatief is. Dat is voor hem reden om juist nu extra voorzichtig te zijn:

“De afgelopen zes maanden zagen we een voortzetting van het grootste monetaire experiment in de wereldwijde geschiedenis. Tot op de dag van vandaag is dit beleid – op de aandelenmarkt tenminste – echter succesvol gebleken. De beurzen staan dicht bij recordniveaus, terwijl de volatiliteit over het algemeen laag bleef. Bijna alle beleggingen zijn meer waard geworden door de stijging van het monetaire getijde.

Ondertussen blijft de economische groei zwak, is er een lage vraag en zien we deflatie in grote delen van de ontwikkelde wereld. In tijden als deze is het behoud van vermogen in reële zin net zo belangrijk als het beheer van je bezittingen.”

Het beleggingsfonds van Jacob Rothschild heeft sinds de oprichting in 1961 gemiddeld 76% van de stijging van de FTSE 350 index en slechts 39% van de daling meegepakt. Door een defensieve beleggingsstrategie te hanteren en door een deel van het vermogen in goud aan te houden is het fonds minder kwetsbaar voor grote schommelingen op de aandelenmarkt.

Sinds het begin van dit jaar is het beheerde vermogen van RIT Capital Partners met £64 miljoen toegenomen tot £2,5 miljard. Van het beheerde vermogen is 21% van de Rothschild familie.

Jacob_Rothschild

Jacob Rothschild vlucht richting goud vanwege ‘ongekende monetaire experimenten’