Bernanke stuwt de goudprijs omhoog

Gisteravond maakte Bernanke dat de Federal Reserve nog niet aan tapering begint en het stimuleringsprogramma handhaaft op $85 miljard per maand. Dat kwam voor veel handelaren en analisten als een verrassing, want een peiling van Reuters gaf aan dat 71% van de ondervraagden rekenden op een tapering van ongeveer $10 miljard. Als gevolg van dit nieuws schoot de goudprijs omhoog. Om het moment van schrijven is de prijs voor een troy ounce goud $1.368, een stijging van 4,7% ten opzichte van de vorige slotkoers. De zilverprijs schoot ook omhoog, want die staat inmiddels 6,66% hoger op $23 per troy ounce.

In euro’s stegen de prijzen van goud en zilver iets minder hard, omdat de euro wat aansterkte ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Donderdagochtend werd goud verhandeld voor een prijs van €1.010 per troy ounce, een stijging van 3,33% ten opzichte van gisteren. De zilverprijs steeg van €518 naar €545 per kilogram, een stijging van meer dan 5,2%.

Goudprijs stijgt 4,7% door uitblijven tapering

Goudprijs weer boven de €1.000 per troy ounce door FED-besluit (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs staat ruim 5% hoger

Zilverprijs stijgt naar €545 per kilo door uitblijven van tapering (Bron: Goudstandaard)

Mijnbouwaandelen

De mijnbouwaandelen schoten nog harder omhoog, want de GDX index steeg met bijna 10% naar 28,25. De GDXJ index, die bestaat uit meer speculatieve mijnbouwaandelen, steeg met meer dan 12% naar 47,55. De volatiliteit van mijnbouwaandelen is groter dan die van de edelmetalen zelf, omdat mijnen voor hun winstgevendheid sterk afhankelijk zijn van hun winstmarge. Als de goudprijs met 3% stijgt betekent het doorgaans dat de winstmarge van een goudmijn met een veelvoud van 3% stijgt. Bij een dalende goudprijs werkt de hefboom overigens net zo sterk.

GDX index van mijnbouwaandelen stijgt bijna 10%

GDX index stijgt bijna 10% (Bron: Yahoo Finance)

GDXJ schiet meer dan 12% omhoog dankzij Bernanke

De juniors van GDXJ gingen zelfs met 12% omhoog (Bron: Yahoo Finance)

Aandelenmarkten naar nieuwe records

De aandelenmarkten reageerden ook positief op het besluit van de Amerikaanse centrale bank. De Dow Jones index steeg met 0,95% naar een nieuwe all-time high van 15.676,94 punten, marginaal hoger dan het oude record dat op 2 augustus gevestigd werd. Ook de S&P 500 tikte een nieuw record aan, want deze index van 500 grote Amerikaanse bedrijven sloot 1,22% hoger op 1.725,52 punten. De Japanse Nikkei index sloot 1,8% hoger op 14.766,18 punten, de hoogste koers in bijna twee maanden tijd.

Ook dichter bij huis stijgen de aandelenmarkten. De AEX-index staat op het moment van schrijven 0,98% hoger op 384,66 punten, het hoogste niveau sinds 2008. De Duitse DAX opende vanmorgen zelfs 1,27% hoger en staat donderdagochtend op een stand van 8746,13 punten. Ook dat is een all-time high!

S&P500 stijgt naar nieuw record

S&P 500 stijgt naar nieuw record (Bron: Yahoo Finance)

Olieprijs

De zwakkere dollar zet de olieprijs ook een stuk hoger. De prijs van WTI olie steeg met 2,45% naar $108,07 per vat. Een vat Brent olie werd 2,18% duurder en wordt momenteel verhandeld voor $110,60.

Rente

Het uitblijven van tapering is goed nieuws voor de obligatiemarkt. De rente op Amerikaanse Treasuries met een looptijd van 10 jaar zakte naar 2,7%. Dat is nog steeds relatief hoog, als je bedenkt dat de rente begin mei dit jaar nog beneden de 1,7% lag.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Bernanke stuwt de goudprijs omhoog

  • In mijn opinie was tapering ook goed geweest .Dalende beursen oplopende rente USA kortom paniek geld wat een nieuwe veilige weg zoekt, edelmetaal dus [langere termijn]Wat is jou mening hierover Frank ? mvg Marcel

    Beantwoorden
    • Door minder te stimuleren komt er meer deflatoire druk op alle assets. Ik denk dat ook olie en edelmetalen in dat geval zouden dalen. Maar wat maakt het eigenlijk uit? De tapering discussie gaat voorbij aan het feit dat Amerika een tekort te financieren heeft en dat de rest van de wereld die tekorten niet meer wil financieren. Daar heeft Amerika geen controle over.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo