Britse Royal Mint maakt Brittannia beleggingsmunten 24 karaat

De munten blijven netto hetzelfde gewicht aan edelmetaal houden, maar zouden vanwege de toenemende vraag naar zuivere 24 karaats gouden en zilveren muntstukken aangepast zijn. De gouden Brittannia munten bevatten eerder ook al 1 troy ounce, maar werden net als de Zuid-Afrikaanse Krugerrand en de Amerikaanse Gold Eagle gemengd met een ander metaal voor een betere krasbestendigheid. De gouden Brittannia beleggingsmunten die tot en met 1989 geslagen zijn bevatten naast goud ook wat koper. Sinds 1990 is het gedeelte koper vervangen door zilver.

Gouden Brittannia

Doordat de gouden Brittannia munten vanaf nu met een zuiverheid van 99,99% geslagen worden zijn de munten iets kleiner en iets minder zwaar geworden. Een 22 karaat gouden met met 1 troy ounce goud weegt in totaal 33,93 gram, terwijl een 24 karaat gouden munt 31,105 gram weegt. In feite bespaart de Royal Mint materiaalkosten door over te schakelen naar 24 karaat goud, want er hoeft geen zilver meer aan toegevoegd te worden. Voor de handelswaarde maakt het overigens weinig uit of een munt 22 of 24 karaat goud is, het is toch het gele edelmetaal dat bepalend is voor de waarde en niet de paar grammen koper of zilver die eraan toegevoegd zijn.

De nieuwe 24 karaats gouden Brittannia zal in dezelfde coupures geslagen worden als voorheen, namelijk met 1/10, 1/4, 1/2 en 1 troy ounce goud. De 'face value' van deze munten is respectievelijk £10, £25, £50 en £100. Als gevolg van het schrappen van een gedeelte zilver uit de gouden Brittannia zal de 24 karaat versie een andere gloed hebben dan het 22 karaat model.

Zilveren Brittannia

De zilver Brittannia munt is ook altijd een geval apart geweest, want hoewel deze munt voldoet aan de standaard van 1 troy ounce aan zilver kende deze munt altijd een afwijkende zuiverheid van 95,8%. De resterende 4,2% bestaat uit koper. De standaard van .958 werd ingevoerd met de Britse muntwet van William III in 1696, in een poging het afschaven en smelten van Sterling zilveren munten met een .925 zuiverheid te ontmoedigen.

Deze historische standaard wordt losgelaten om plaats te maken voor modee 24 karaat zilveren munten, waar beleggers blijkbaar de voorkeur aan hebben gegeven. Zilveren 1 troy ounce beleggingsmunten van de VS, Canada, Australie, China, Mexico, Oostenrijk en dergelijke hebben ook allemaal een zuiverheid van tenminste 99,9%. De Amerikaanse Silver Eagle bevat een klein beetje koper, namelijk 0,07%.

Groeistrategie

De Britse Royal Mint heeft ook aangegeven dat het de productie van gouden en zilveren munten meer wil afstemmen op de vraag vanuit de markt. Voorheen werden de zilveren Brittannia's altijd in een beperkte oplage van 100.000 stuks geslagen. Die beperking wil de Royal Mint nu loslaten. De munt heeft de ambitie om de productie af te stemmen op de vraag naar de munten. Of de Royal Mint zich over een jaar kan meten met grote producenten als de U.S. Mint en de Canadian Mint is nog maar de vraag. In 2011 sloeg de U.S. Mint een recordhoeveelheid van 40 miljoen Silver Eagle muntstukken en produceerde de Canadian Mint ruim 22 miljoen zilveren Maple Leafs van 1 troy ounce. De nieuwe zilveren Brittannia muntstukken van puur zilver krijgen een 'face value' van £2.

In elk geval gaat de Royal Mint volgend jaar meer inspanning leveren om klanten te winnen. Volgens Nick Bowkett, verkoopmanager van de Royal Mint, heeft de munt ''een groeiplan dat de Royal Mint moet positioneren als wereldleider in beleggingsmunten''.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo