Bron Suchecki: “Er is geen tekort aan goud”

Bron Suchecki verbaast zich erover dat er in de goudmarkt zoveel mensen zijn die niet weten wat een tekort aan productiecapaciteit betekent. De ‘echte’ goudprijs is niet de goudprijs die je op eBay betaalt voor een gouden munt van 1 troy ounce, maar de prijs waarvoor de grote goudstaven van 400 troy ounce verhandeld worden. Die baren zijn het meest liquide en daar zit ook het grootste volume aan verhandelbaar goud. Suchecki verwijst naar de woorden van Jim Sinclair:

“Veel particuliere beleggers wereldwijd zijn actief op verschillende beurzen waar goud op papier verhandeld wordt. De tweede markt is een kleine, namelijk die van de handel in fysieke goudbaartjes en munten. Maar geen van deze twee is de ‘echte’ goudmarkt. Dat is de geldmarkt voor goud, waar 400 troy ounce LBMA goudstaven verhandeld worden. Daar wordt de prijs bepaald voor de fysieke goudmarkt.”

Premie op goud?

Bron Suchecki verwijst naar een anekdotische verhaal van Jim Willie. Hij zei dat klanten in de Aziatische markt inmiddels meer dan $2.000 per troy ounce moeten neertellen als ze een groot volume goud willen afnemen. Suchecki zei daar het volgende over:

“Ik werk voor de Perth Mint en we verkopen wekelijks duizenden en duizenden goudbaren van 1 kilogram. We hebben geluk als we daar een paar dollar premie op kunnen krijgen bovenop de zogeheten ‘valse’ papieren goudprijs. Dit vertelt me dat er helemaal geen stress in de markt is en dat het onwaarschijnlijk is dat de COMEX en de LBMA spoedig in de problemen komen.”

Bron Suchecki schrijft op zijn blog dat de stijging van de premies uitsluitend de gouden munten en de kleinere goudbaren treft, omdat de beschikbaarheid van kleinere coupures te klein is om aan de toenemende vraag te voldoen. Dat is slechts een tijdelijk probleem, dat opgelost kan worden door meer grote goudstaven om te smelten in kleinere goudbaartjes en munten. Beleggers doen er volgens Suchecki verstandig aan om gewoon te zoeken naar goudstukken met een lage premie en flexibeler te zijn met wat ze kopen. Men kan bijvoorbeeld kiezen voor goudbaren van een andere omvang of van een andere smelterij, die op dat moment goed verkrijgbaar zijn. Door beperkte productiecapaciteit zijn de premies en levertijden van bepaalde munten of baren opgelopen, waardoor je minder goud krijgt voor je geld.

PHYS en GoldMoney

Suchecki merkt op dat het goud-ETF van Eric Sprott (PHYS) tegen de spotprijs van goud genoteerd staat. Het feit dat de ‘Net Asset Value’ niet veel hoger is dan de spotprijs van goud geeft aan dat er geen sprake is van krapte in de markt van grote goudstaven. Als dat het geval was zou dat doorberekend worden in de waarde van het ETF, dat als één van de weinige een 1:1 dekking met fysiek goud belooft.

James Turk van GoldMoney verklaarde onlangs tegenover Marketwatch dat de stijging van de premies op kleine goudbaren en munten gunstig was voor zijn bedrijf. Via GoldMoney kopen en verkopen mensen uitsluitend aandelen in een grote 400 oz goudbaar, een vorm van goud die nog steeds goed verkrijgbaar is tegen een zeer beperkte premie. De aan- en verkoopprijzen die GoldMoney haar klanten doorberekent zijn daar volgens de analist van de Perth Mint het bewijs van.

In een artikel van de IB Times wordt gesteld wordt dat de premies op goud in Hong Kong en Singapore zijn gestegen naar $3 per troy ounce, het hoogste niveau in 18 maanden tijd. Ook in dat artikel spreekt men niet over de premies op de grote 400 troy ounce goudstaven. Suchecki spreekt uit zijn eigen ervaring dat men bij de Perth Mint geen hoge premies ziet op de grote LBMA goudstaven met een zuiverheid van 99,99% of 99,50%. De premies op de kleine goudbaren en munten zijn in een aantal gevallen wel opgelopen, net als de levertijden.

Grote 400 troy ounce goudbaren volop verkrijgbaar

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders