Centrale banken blijven goud kopen, beleggers minder

Terwijl centrale banken al jaren onverminderd goud kopen laten particulieren het steeds vaker afweten, zo blijkt uit het nieuwste kwartaalrapport dat de World Gold Council afgelopen week naar buiten bracht. Centrale banken voegden in de eerste drie maanden van dit jaar 116,5 ton aan hun reserves toe en kochten daarmee ongeveer evenveel als het gemiddelde per kwartaal sinds het begin van 2010. Ondertussen daalde de wereldwijde vraag naar gouden munten en goudbaren voor consumenten met 15% naar 254,9 ton.

Deze cijfers zijn tekenend voor de laatste trend in de goudmarkt. Centrale banken die vanuit een strategisch of politiek perspectief goud kopen blijven ook dit jaar onverminderd edelmetaal aan hun reserves toevoegen, terwijl de meer prijsbewuste beleggers en spaarders door de kwakkelende prijs het edelmetaal vaker links laten liggen. Vooral in de Verenigde Staten zijn de verkoopcijfers sterk gedaald.

Goudprijs was relatief stabiel in vergelijking met aandelen (Bron: World Gold Council)

Verkoop munten en baren daalt

Opvallend is dat er ook de vraag in landen als China en India in het eerste kwartaal wat is teruggelopen, respectievelijk met 26 en 13 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Daar moet wel aan worden toegevoegd dat het eerste kwartaal van 2017 bijzonder sterk was als gevolg van een sterke toename van de goudprijs. In de eerste drie maanden van dit jaar zat er minder beweging in de goudkoers, wat ongetwijfeld een negatieve impact heeft gehad op de vraag naar beleggingsgoud.

In Europa en de Verenigde Staten was er de afgelopen maanden ook minder belangstelling voor edelmetalen. In de Verenigde Staten werd er in het eerste kwartaal van dit jaar slechts 3,7 ton aan munten en baren verhandeld, het laagste niveau sinds begin 2008. De plotselinge volatiliteit op de Amerikaanse aandelenmarkt in februari heeft ook niet veel impact gehad op de vraag naar het edelmetaal. Op de Europese markt daalde de vraag met 39% naar 39,8 ton als gevolg van positieve cijfers over de economische groei en de relatief sterke euro.

De World Gold Council merkt op dat er in Europa minder gouden munten zijn geslagen vanwege een groeiend aanbod van oude beleggingsmunten. Zo kwamen er veel Krugerrand munten over uit de Verenigde Staten, op zoek naar afnemers in Europa. Er waren ook landen waar de vraag naar het edelmetaal wel toenam. In Turkije en Iran zorgde een waardedaling van de eigen munteenheid voor een vlucht richting het edelmetaal. Ook werd er in Thailand en Vietnam meer verkocht, daar steeg de vraag in het eerste kwartaal met respectievelijk vier en vijf procent.

Centrale banken blijven goud kopen

Centrale banken trokken zich weinig aan van de prijsontwikkeling en bleven edelmetaal aan de reserves toevoegen. Rusland voegde in het eerste kwartaal 41,7 ton aan haar voorraad toe, terwijl de goudreserve van Turkije met 29,8 ton groeide. Kazachstan kocht dit jaar al 9,1 ton en heeft daardoor inmiddels 310,1 ton in de kluis liggen. Deze drie landen zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van alle wereldwijde aankopen van edelmetaal door centrale banken over de afgelopen vijf jaar.

Centrale banken blijven goud kopen (Bron: World Gold Council)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo