CEO Goldcorp: “Goud verschuift van West naar Oost”

Bloomberg sprak met Chuck Jeannes, de directeur van Goldcorp, over de ontwikkelingen in de goudmarkt en de goudmijnsector. Goldcorp bouwde voor $2 miljard in de Canadese staat Quebec een nieuwe goudmijn, waar men de komende decennia nog goud zal winnen. Wat verwacht Jeannes van de goudmarkt en had hij deze investering ook gedaan als hij wist waar de goudprijs vandaag zou staan?

Je hebt vijf jaar geleden besloten deze mijn te openen. Had je dat ook gedaan bij de huidige goudprijs?

Zeker, want wij verwachten niet dat de goudprijs op de langere termijn op $1.100 blijft. Deze mijn zal decennia lang in productie blijven. We hebben nu al reserves voor de komende 15 jaar geïdentificeerd en we hebben de bodem nog niet bereikt. Ik heb ook de tijd meegemaakt dat goud op $254 per troy ounce staat, maar sindsdien hebben wij heel veel waarde gecreëerd en ik verwacht dat we dat weer zullen doen.

Je verwacht niet dat er een dag komt waarop er opeens geen vraag meer is naar goud?

Nee, de belangstelling voor goud neemt juist toe. De vraag vanuit de financiële sector is de laatste jaren afgenomen, omdat men rekening houdt met een stijging van de dollar en omdat de voorkeur verschoven is naar aandelen. Maar dat zal niet altijd zo blijven. Dingen veranderen en er zal weer een tijd komen waarop men denkt: deze sector is goedkoop, ik zie hier kansen. Dan komen ze weer terug. In de tussentijd zien we de vraag naar goud vanuit Azië toenemen.

Waar zitten je klanten?

Overwegend in China. In 2013 zagen we een grote daling van de goudprijs, gevolgd door een uitstroom van 800 ton goud uit de ETF’s in het Westen. Daar tegenover stond een toename van 600 ton in de vraag naar goud vanuit het Verre Oosten. We zien dus een grote verschuiving van goud van West naar Oost en dat gaat door. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de vraag naar goud naar het vierde hoogste niveau ooit gemeten, onder andere door de grote vraag vanuit China. De Chinese economie groeit dan misschien niet meer met 10%, maar er is nog steeds groei en ze houden van goud.

Wat betekent de daling van de Chinese aandelenmarkt?

Dat is zeer positief voor goud. Chinezen zullen naar alternatieven zoeken om in te investeren en goud is één van die alternatieven.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *