CFTC ontdekt piramidespel in zilver met omvang van $90 miljoen

Het piramidespel van Wilson en het bedrijf Atlantic Bullion & Coin begon al in 2001, maar werd pas op 29 februari van dit jaar ontmaskerd. In de periode van augustus vorig jaar tot en met eind februari dit jaar werd er tenminste $11,53 miljoen opgehaald bij tenminste 237 participanten, verspreid over zestien verschillende staten in de VS. De oplichter(s) maakte(n) een valse belofte om het beheerde vermogen te beleggen in fysiek zilver. Volgens toezichthouder CFTC knoeide het bedrijf met de boekhouding en gebruikte het vervalste accountantsverklaringen.

Het is onduidelijk hoeveel geld er nog teruggehaald kan worden van de ingelegde $90 miljoen. Wel is duidelijk dat de beleggers, die zich door Wilson en het Atlantic Bullion & Coin hebben laten verleiden om deel te nemen in het piramidespel, op de blaren moeten zitten. De CFTC probeert de schade te verhalen op de oprichters en zal ervoor zorgen dat Wilson en Atlantic Bullion & Coin in de toekomst niet opnieuw met geld van klanten aan de haal kunnen gaan.

Van piramidespel naar COMEX

Een klein piramidespel is doorgaans snel geïdentificeerd, maar zodra de activiteiten op grote schaal worden uitgevoerd worden ze minder goed waargenomen. In zekere zin verschilt dit piramidespel van $90 miljoen in de staat South Carolina niet veel van de termijnmarkt in zilver. Daar wordt dagelijks op marge voor vele miljarden dollars aan beloftes op zilver verhandeld. Dit zijn beloftes in de vorm van termijncontracten, die aan het eind van de looptijd vrijwel altijd in cash worden afgerekend. Slechts bij 1 tot 2% van alle termijncontracten zilver op de COMEX wordt fysieke levering van zilver afgedwongen, zo schrijft zilver-expert David Morgan op zijn website. In de kluizen van de bullion banks ligt slechts 34 miljoen troy ounce zilver ter dekking van alle openstaande termijncontracten op de COMEX, een hoeveelheid die volstrekt onvoldoende is om iedereen met een termijncontract te voorzien van fysiek edelmetaal.

Via de COMEX wordt aanzienlijk meer goud en zilver op papier aangeboden dan er daadwerkelijk fysiek geleverd kan worden. Zakenbanken als JP Morgan en HSBC kunnen bijna onbeperkt nieuwe contracten uitschrijven voor een toekomstige levering van edelmetaal, zoveel zelfs dat ze de spotprijs van goud en zilver ermee kunnen onderdrukken. Toezichthouder CFTC startte in september 2008 al een onderzoek naar mogelijke prijsmanipulatie op de COMEX, maar van dit onderzoek is tot op de dag van vandaag niets terecht gekomen. En dat terwijl de Gold Anti-trust Action Committee (GATA) al jarenlang bewijs verzameld heeft van verdachte koersbewegingen in de goud- en zilvermarkt. Hoe kan het dat de CFTC wel ingrijpt bij een piramidespel van $90 miljoen, terwijl het meer dan drie jaar de tijd neemt om iets te zeggen over de vermeende prijsmanipulatie op de COMEX, waar beleggers over de afgelopen jaren waarschijnlijk veel meer geld mee verloren hebben.

Fysiek metaal versus beloftes

Ook particuliere beleggers in goud en zilver zijn bij deze opnieuw gewaarschuwd. Zorg dat je precies weet wat je koopt, ook als je de aankoop en/of het beheer ervan uitbesteden aan een derde partij. Wie belegt in fysiek goud en zilver maakt zich los van prestatie die een tegenpartij vroeg of laat moet leveren. Door een financieel product te kopen dat is gebaseerd op een belegging in edelmetaal komt het risico van een tegenpartij weer om de hoek kijken. Beleggers die goud en zilver kopen met als doel zich te beschermen tegen financiële calamiteit doen er verstandig aan om het simpel te houden en voor fysiek edelmetaal te kiezen.

Een piramidespel wordt soms pas laat ontdekt, ontsnap aan de gevaren met het bezit van fysiek edelmetaal

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo