CFTC start onderzoek naar manipulatie goudprijs

De prijsfixing van goud en zilver is vergelijkbaar met de manier waarop de liborrente werd vastgesteld. Verschillende banken nemen op een bepaald moment van de dag contact met elkaar op en vragen naar de tarieven waarvoor ze geld willen uitlenen. Hieruit wordt één tarief afgeleidt  dat bepalend is voor de rente van talloze (langlopende) leningen. Het is een ietwat arbitrair systeem, dat ook gebruikt wordt om de dagelijks goudprijs en zilverprijs vast te stellen.

AM-fix en PM-fix

De goudfix wordt twee keer per dag vastgesteld door vijf banken: Barclays, Deutsche Bank, HSBC, Bank of Nova Scotia en Société Générale. De banken houden een teleconferentie waarin de voorzitter een voorstel doet voor een prijs, een prijs die de andere banken vervolgens voorleggen aan hun klanten. Gebaseerd op het aantal orders van deze klanten bepalen de vijf banken of ze koper of verkoper zijn voor de betreffende prijs. Wanneer er zowel kopers als verkopers zijn voor een bepaalde voorgestelde prijs wordt de klanten van banken gevraagd hoeveel baren ze willen verhandelen. Dat proces gaat door totdat vraag en aanbod in balans zijn gebracht. De zilverprijs wordt op dezelfde manier vastgesteld, maar slechts één keer per dag en alleen door de laatste drie banken die hierboven genoemd worden.

Het proces van goudprijs fixing dateert van september 1919, toen het proces volgens de Guardian werd uitgevoerd door NM Rothschild & Sons, Mocatta & Goldsmid, Samuel Montagu & Co, Pixley & Abell and Sharps & Wilkins. De dagelijkse fix van de zilverprijs bestaat al wat langer, namelijk vanaf 1897.

Manipulatie

Volgens de CFTC is het proces van prijsfixing, zoals dat gedaan wordt met goud, zilver en de liborrente gevoelig voor manipulatie. De toezichthouder wil de betreffende banken in Londen daarom aan een grondig onderzoek onderwerpen.

Wie de prijzen van goud en zilver al wat langer volgt weet dat er vaak merkwaardige spikes naar boven en naar beneden zijn vlak voor de AM en PM fixes. Soortgelijke koersbewegingen recht naar boven of beneden zien we oook vaak bij de opening van de handel op de COMEX en bij publicatie van belangrijke macro-economische cijfers. Onderstaande grafiek laat het dagelijkse verloop van de goudprijs zien over een periode van vier jaar. Uit ongeveer duizend handelsdagen aan data kwam de volgende grafiek naar voren, die de merkwaardige koersdaling tijdens de AM-fix en de PM-fix laat zien.

Manipulatie? Goudprijs daalt stelselmatig tijdens de PM fixing

Manipulatie? Goudprijs daalt steeds tijdens AM en PM fix (Grafiek via XavierCromartie)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “CFTC start onderzoek naar manipulatie goudprijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders