Chavez haalt 190 ton goud terug

 
Chavez vertrouwt er niet op dat het goud, dat vooamelijk in Londen ligt opgeslagen, veilig is. Volgens sommigen wil Chavez het goud in eigen land hebben uit angst voor bevriezing van buitenlandse eigendommen. Dit gebeurde eerder bij de vriend en bondgenoot van Chavez, de inmiddels overleden oud-dictator van Libië, Muammar Khadaffi. Daaaast heeft Chavez meerdere arbitrage zaken lopen waaronder een arbitrage zaak over de nationalisering van olieproject ter waarde van meerdere miljarden. Het olieveld was in handen van een Amerikaans bedrijf. Door het goud terug te halen loopt Chavez niet het risico dat het Venezolaanse goud ter compensatie van het olieveld wordt ingenomen.
 
Volgens experts is het transport van het goud risicovol, langzaam en duur. Critici vragen zich af waarom het goud niet wordt verkocht en tegelijkertijd dezelfde hoeveelheid goud dichterbij Venezuela wordt gekocht. De Venezolaanse autoriteiten benadrukken dat de hele operatie niet veel zal kosten en niet gevaarlijk is. “De mensen moeten kalm zijn. Niks zal verloren gaan, niemand gaat iets stelen. Het is geen Hollywood film,” zei de president van de centrale bank van Venezuela Nelson Merentes. Het transport zal rond de $9 miljoen kosten.
 
Venezuela heeft met 365 ton de 15e grootste goudreserve van de wereld. Van de 365 ton goud wordt 211 ton in het buitenland aangehouden. Meer dan 60% van de buitenlandse valutareserves van Venezuela bestaat uit goud. Dit is bijna 8 keer het Latijns Amerikaanse gemiddelde van 8%. Merentes zei dat het goud bij terugkomst niet zal worden verkocht en dat Venezuela 10% van haar reserves in Londen zal laten liggen.
 
Bron: Reuters 
 
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.